Za odbijanje vakcinacije novčane kazne, do sada bez postupaka protiv roditelja

PIŠE: Katarina Janković

vakcinsRoditelji u Crnoj Gori su zakonom obavezani da vakcinišu djecu protiv deset zaraznih bolesti, a ukoliko odluče suprotno moraju da plate novčanu kaznu do 550 eura. Do sada ni protiv koga nije pokrenuta takva vrsta postupka koja je propisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

U Crnoj Gori se pokrivenost djece programima vakcinacije u 2011. godini kretala u rasponu od 91 do 97 odsto, zavisno od vrste vakcine, podaci su navedeni u posljednjem Izvještaju o ostvarivanju Milenijumskih razvojnih ciljeva, koji se između ostalog odnose i na imunizaciju.

Članom 42. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano je da će novčanom kaznom od 110 do 550 eura biti kažnjeno fizičko lice, roditelj ili staratelj maloljetnika, ako odbije imunoprofilaksu i hemioprofilaksu protiv određene zarazne bolesti. Zdravstveno-sanitarna inspekcija do sada nije dobila nijedno obavještenje od domova zdravlja Crne Gore da se djeca ne vakcinišu, pa, kako su nam rekli, nije ni imala osnova za pokretanje postupka.

Jasno je da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje novčane kazne, ali nije jasno da li je to jedina vrsta kazne za roditelje koji ne žele da vakcinišu dijete. Vrlo često se u javnosti kao “kazna” pominje i to da nevakcinisano dijete ne može biti upisano u vrtić i/ili školu, a na osnovu ljekarskih uverenja koja u tim ustanovama traže. Portal Roditelji.me nije uspio da pronađe nijedan propis koji to precizno definiše niti da od nadležnih dobije preciznu potvrdu da li je eventualna odluka obrazovne institucije da odbije upis djeteta zbog nevakcinisanja zakonski utemeljena.

U vrtićima i školama od roditelja se traži da donesu od pedijatara ljekarsko uvjerenje da dijete može ići u njihovu ustanovu odnosno početi školovanje ali nigdje nije propisano da to uvjerenje treba da sadrži i podatke o vakcinaciji, odnosno da će djetetu biti uskraćena takva vrsta obrazovanja ako se ne vakciniše.

Iz Ministarstva prosvjete nam je objašnjeno da je članom 12. Pravilnika o bližem načinu, postupku i kriterijumima upisa djece u ustanovu koja realizuje predškolsko vaspitanje i obrazovanje, propisano da prije uključivanja djeteta u vaspitnu jedinicu roditelj treba da dostavi ljekarsko uvjerenje za dijete. Odredbama člana 33. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, propisano je da se djeca upisuju tokom aprila mjeseca svake godine, na osnovu obavljenog ljekarskog pregleda. Da li ljekarski pregled podrazumijeva i vakcinaciju kao obavezu portal Roditelji nije uspio da sazna.

Članom 75. Ustava Crne Gore je definisano da je osnovno školovanje obavezno i besplatno.

U Crnoj Gori postoji i Zakon o pravima pacijenata na osnovu kojeg pacijent ima pravo da slobodno odlučuje o svemu što se tiče njegovog života i zdravlja, osim u slučajevima kada to direktno ugrožava život i zdravlje drugih lica. Tim propisom je definisano i da pacijent ima pravo da odbije predloženu medicinsku intervenciju, ako je svjestan i orjentisan u vremenu i prostoru i ako je sposoban za rasuđivanje, čak i u slučaju kada se njome spašava ili održava njegov život. Nadležni zdravstveni radnik dužan je da pacijentu ukaže na posljedice njegove odluke o odbijanju predložene medicinske intervencije i da o tome od pacijenta zatraži pisanu izjavu koja se čuva u medicinskoj dokumentaciji.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Instituta za javno zdravlje Crne Gore, portalu Roditelji.me je rečeno da i u Crnoj Gori kao i u drugim državama postoje roditelji koji ne žele da vakcinišu svoju djecu, ali da je njihov broj, barem za sada, mali, ne precizirajući koliki je i da li se povećava ili smanjuje. Oni tvrde da to nema uticaja na nivo kolektivnog imuniteta, i ne odražava se na stepen uspješnosti kontrole bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna vakcinacija.

Ukoliko roditelj izrazi želju da ne vakciniše svoje dijete, izabrani doktor je dužan da mu objasni da je vakcinacija djece protiv određenih bolesti zakonom obavezna, kao i da mu pruži odgovarajuće informacije o vakcinama.

U Centru za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da najčešće, nakon takvog objašnjenja, roditelj prihvati imunizaciju djeteta, a ponekada za dopunske informacije traži i konsultaciju drugih ljekara, pedijatara-alergologa/imunologa, pedijatara-neurologa, epidemiologa…

„Ukoliko roditelj i pored svih objašnjenja odbija da vakciniše svoje dijete, izabrani doktor će ga upozoriti da u tom slučaju o tome mora biti obaviještena nadležna zdravstveno-sanitarna inspekcija, koja može pokrenuti postupak protiv roditelja koji će, u skladu sa zakonskim odredbama, biti novčano kažnjen“, objašnjeno je iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Pedijatar u Domu zdravlja Podgorica, Paša Divanović, kaže da uvijek razgovara sa roditeljima i da ne daje vakcinu onima koji je ne prihvataju.

“Upoznam ih sa svim što se može desiti i uvijek im kažem da će snositi posledice koje stoje u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Moram se pridržavati propisa u svakom trenutku, a na roditelju je onda da odluči dalje. Ako neće, ja ga upućujem kod moje šefice, ona kod pravnika“, pojašnjava ona.

Kada su u pitanju eventualne posljedice nevakcinisanja djece iz Centra kažu da ako bi došli u situaciju da veliki broj djece ne bude vakcinisan, neizbježno bi pao kolektivni imunitet zbog čega bi se bolesti, koje se više ne registruju, počele ponovo javljati u epidemijskoj formi kao što je to bilo prije nekoliko decenija.

Povećanjem broja oboljelih porastao bi i broj oboljelih sa komplikacijama, a desili bi se i smrtni slučajevi u broju koji zavisi od virulentnosti uzročnika.

„Uz povećanu cirkulaciju uzročnika i mogućnost prenošenja, posebno bi infekcijama bili izloženi odojčad i mala djeca kod kojih se komplikacije i smrtni slučajevi češće javljaju, a porasli bi troškovi za liječenje oboljelih (ambulantni i bolnički), povećao bi se broj roditelja koji bi išli na bolovanje zbog njege oboljele djece, kao i odsustnost djece u školama”, objašnjavaju iz Centra.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Vazna tema za raspravu. Zasto pedijatri na isti nacin ne upoznaju roditelje sa opasnoscu koju nose vakcine sa svojim posledicama? Zasto (ako su vakcine tako dobre) ljekari ne preuzmu na sebe odgovornost za posledice vakcina? Zasto su u vecini evropskih zemalja vakcine svar izbora, a kod nas i u okruzenju su obavezne pod prijetnjom?

  2. mammatobe

    Zakanom je obavezno osnovno sklovanje, to se zna. A jedna stvar mi nije jasna. Ako se vakcine daju toliko dugo (npr, ja sam ih primala prije 27 god) kako te bolesti nisu iskorijenjene? Pao bi kolektivni imuni sistem… Znaci da bi skoro cijela Amerika i Evropa bili zarazeni… Svim silama.cu se truditi da moje dijete ne primi bar MMR. Ma kraju to je moje dijete i moja odluka.. Casticemo ih tih 550e!

  3. Svaki lijek, kao i svaka vakcina, ima moguca nezeljena dejstva. Ne upozore nas ni na antibiotik. Ili ne znaju ili ih nije briga. Ali bez obzira na sve imate na netu sve detaljno pa citajte, nemojte da slusate razne rekla-kazala, kao ni ljude koji pricaju poluistine i cak i lazi, blogove nekih samozvanih doktora… Skoro sam cuo da se i dalje ziva upotrebljava kao konzervans u vakcinama, a to je prekinuto jos prije 10 godina. I slicne budalastine.

  4. pretpostavljam da je slican zakon i u srbiji, gde sam ja potpisala da odbijam vakcinu protiv hepatita za dete i to tako sto sam potpisala recenicu koja je napisana na vrhu kartona “majka odbija vakcinaciju” i gle cuda niko me vec pet godina nije zvao ni za kakavu kaznu, a n imoju mamu koja je mene odbila da vakcinise protiv velikih boginja pre vise od 30 godina.

  5. Da li sam dobro razumjela – mi idemo ispred Evrope? Oni nisu svjesni da vakcinisanje treba biti obavezno? Internet je izmislio austrijsku dr koja je otkrila manipulacije “epidemijom” svinjskog gripa i katastrofalne posledice vakcina? Ko je lazirao epidemije i odobrio vakcine? Frizeri? Internet? Lazni doktori? Zasto onda ljekari nece da daju potpis da preuzimaju odgovornost za posledice vakcina a koriste prisilne mehanizme da vakcinisu NASU djecu. Ja sam izgubila dvije trudnoce i niko nije zasto, a onda sam procitala na tom opasnom Internetu o istrazivanju koje povezuje “neobjasnjena ” gubljenja trudnoca sa antitetanus vakcinama i revakcinama… Kome sad da se zalim?

  6. Ne moramo svi da budemo doktori da bi razumjeli neke stvari. Dovoljno je malo razuma I zdrave logike. Proizvodjac vakcina ne moze da garantuje da one nece izazvati odredjene nus pojave i samim tim ne preuzima nikakvu odgovornost za mogucu pojavu istih,niko ne moze da garantuje da dijete koje primi vakcinu nece I oboljeti od bolesti protiv koje je vakcinisano ( sto je bio slucaj sa mnom I mojom sestrom) I na kraju niko ne moze sa sigurnoscu da tvrdi da ce se dijete koje nije vakcinisano i razboljeti. Dakle,ne mora niko nista vise da mi govori. Sve je jasno. Vakcinacija je jedan svojevrsni eksperiment. Inace, svaka vakcina ” stiti” samo odredjeni period, a ne cijeli zivot…

  7. Gospodine Radevic,zvanicna medicina je postala rob farmakologije i Farmaceutske mafije. Dokaza za to ima vise nego dovoljno. To ne znaci da treba da se lijecimo gledajuci u sunce,nego da ne uzimamo ljekove,gomile antibiotika za svaku sitnicu jer je svaki lijek i otrov,ali ljekari nas kuci uvijek posalju sa gomilom recepata. Treba neko da uzme pare za to. Nedavno mi je ginekolog prepisao Elevit vitamine za trudnice koji kostaju 12 e govoreci da su oni najbolji, a kod sebe je imao gomilu propagandnog materijala istog lijeka. Nase mame nijesu pile nikakve vitamine, pa nam nista ne fali. Da ne pominjem da postoje vitamini i drugih proizvodjaca koji su mnogo jeftiniji. Biznis,sve se vrti oko novca. Ali,ja to moram da pijem i dajem gomilu novca za to jer,avaj zvanicna medicina i nepogresivi ljekari sigurno znaju da je to dobro za mene. A,tamo neki ” sarlatani” mi govore da je dovoljno zdravo se hraniti i nece biti nikakvih problema. Zavrsavam diskusiju na ovu temu. Svako ima pravo da misli sto zeli i da za sebe i svoje dijete bira ono sto smatra da je najbolje. Ja samo zelim pravo koje je dato roditeljima razvijenih evropskih zemalja. Oni mogu samostalno da odluciju da li ce vakcinisati svoje dijete ili ne,a mi to ocigledno nijesmo u stanju da uradimo.

  8. Vjerujem da vakcina kod neke djece mo?e izazvati ?tetu, ali isto tako vjerujem kada bi svi odlu?ili da prestanu sa vakcunacijom da bi se vremenom vratile i sve ,,iskorenjene,, bolesti, tako da je malo licemjerno govoriti da je samo jedno ispravno jer nevakcinacija ne mo?e bez vakcinacije.

  9. zeljkohn

    Зовем се Жељко Рашо, из Херцег Новог. Наш син Василије је рођен као здраво дијете са оцјеном 10/10, проговорио је са годину дана. Након обавезне вакцинације са годину дана престао је да говори и постао је хиперактиван. Сада има седам и по година и даље не говори. Хиљаду посто сам сигуран да је несрећа која је снашла нашу породицу посљедица обавезне вакцинације. Ја знам доста аутистичне дјеце и сви њихови родитељи управо оптужују вакцину за своју несрећу. У свијету је већ у више одвојених судских поступака доказана штетност вакцина. Моме дјетету је живот неповратно уништен. Оно за шта се ја залажем, и борим колико могу је да се допусти свакоме да слободно изабере медицинску интервенцију за себе и своје дијете. Ја са овом памећу више никад не бих вакцинисао своје дијете.

  10. moj unuk je prije 5 g primio vakcinu DTPER i to je bila ona jeftina hrvatska zamucena koju su posle povukli..i dobio je pertusis tj veliki kasalj,zavrsio je u bolnici kod drMujovica koji je dok smo ulazili u ordinaciju cuo ga kako kaslje i reko:veliki kasalj…bio je u bolnici 7 dana.po izlasku niko od pedijatara nije htio da potvrdi da je to bio pertusis,da ih ne nabrajam..rekli su : ta bolest ne postoji!a u stvari..isprepadali su se svi!moj unuk vise ni jednu vakcinu nije primio i vise nema izabranog doktora!

  11. U poslednje vrijeme slusamo i citamo mnogo o tzv “imunizaciji’. Zbunjena sam ali i sokorana, moram priznati. Ono sto me ne zbunjuje i u sta sam sigurna je da su formaldehid, ziva, aluminijum, fomalin, celije majmunskih bubrega i ostali sastojci, sigurno losi. Nije mi jasno kako to moze poboljsati imuni sistem. A ono cega se plasim jesu moguce posledice, ako ne neposredno nakon vakcinacije onda kasnije u zivotu.
    Sumnju mi produbljuje inf da farm.kuce imaju pravo da ne otkriju sastav vakcina. To pravo im daje SZO.
    Dalje, obavezna vakcinacija za nas na Balkanu dok se razvijenim zemljama Evrope daje mogucnost izbora. Nas zastrasuju podlim metodama. Hmm…
    Razmisljam i kako bi bilo da se djeca par godina uopste ne vakcinisu sa ciljem da se uoci razlika. Da li bi izbila epidemija ili bi je namjerno izazvali ovi koji imaju interesa u cijeloj ovoj fami?
    Najzad, bilo bi pozeljno da u bibliotekama postoje knjige svjetski poznatih doktora koji su protiv vakcinacije, kako bi mi mogli racionalno i trezveno da odlucimo.

  12. sin moje dobre prijateljice je prestao da govori posto je dobio MMR vakcinu.Kod nas su je zavararavalisa raznim dijagnozama dok se zena nije trgnula i povela dijete u USA.Odmah su mu konstatovali autizam od MMR vakcine…svaka dalja prica je suvisna

Leave a Reply