Kad dijete padne, šta (ne)raditi

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

povredaObrada „svježe“ rane poslije pada djeteta nosi sa sobom nekoliko zabluda koje u ovom tekstu razjašnjavamo.

Čim dijete padne ranu prvo treba dobro oprati vodom

Ovo ne treba raditi jer vodom se spira prljavština i bakterije sa okolne kože u ranjenu kožu, a i sama može sadržati nečistoće.

Ako ima rakije najbolje  je ranu  dobro zaliti, a alkohol iz apoteke je odličan za čišćenje rane

Nikako! Rakija i alkohol se ne koriste za polivanje rane. To užasno boli, a ne donosi boljitak za dijete. Alkohol širi krvne sudove i pogoršava krvarenje iz rane, pa tako otežava zarastanje. Dakle, alkohol se nikada ne stavlja na oštećenu kožu.

Ništa ne treba dirati, samo ranu dobro posuti antibiotskim praškom ili još bolje „nasprejati“ antibiotikom.

Netačno!  Sveža rana mora dobro da se očisti adekvatnim antiseptičkim rastvorom, a ne praškom.Kada se neočišćena rana pospe praškom, napravi se poklopac od praška, oštećenih djelova kože i prljavštine što je veći rizik za infekciju rane, a i rana sporije zarasta. Antibiotski prašak i sprej su zato odavno napušteni način obrade rane.

Najbolje je ništa ne dirati, samo zalijepiti flaster – dijete će se samo izboriti.

Pogrešno!Prije stavljanja flastera, rana mora da se očisti. Ništa ne vrijedi sterilni pokrivač rane kad je ona ispod prljava.

Dobro je djetetu dati neki jak antibiotik da pije, da se rana ne “zagadi”.

Ovo je potpuno nepotrebno i pogrešno! Većina rana poslije uobičajenih padova su površne. To znači da ju je neophodno očistiti odozgo. Antibiotici ne stižu do površnih slojeva kože te se i ne daju. U rijetkim slučajevima može doći do prodora bakterija u potkožno tkivo pa nastaju infekcije koje zahtijevaju antibiotsku terapiju. To se dešava obično kasnije, ako rana nije dobro obrađena. Zato, ne treba davati antibiotik kod svežih povreda kože.

Ne treba gledati podatke o vakcinaciji, treba svako dijete zaštititi serumom protiv tetanusa odmah poslije povrede

Netačno! Uvijek treba provjeriti da li je dijete zaštićeno od tetanusa. Skoro sva djeca su uredno vakcinisana protiv tetanusa, zato se rijetko daje vanredna antitetanusna zaštita. Ako nema podataka da je dijete vakcinisano, treba dati zaštitu.

Kako pravilno obraditi ranu

  • ranu prvo očistiti, najbolje povidon jodom i sterilnom gazom.
  • ako je površna povreda, treba ranu ostaviti bez pokrivanja ili prekriti sterilnom gazom i flaster trakom. Prekontrolisati je za 24h.
  • ako je rana dublja i krvari, potrebno je prvo zaustaviti krvarenje pritiskom na ranu sterilnom gazom. Pritisak je umjereno jak i traje 5-10 min, nakon čega provjeravamo je li krvarenje stalo.
  • zatim treba osmotriti ranu i ako ivice zjape odmah kod hirurga.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply