Na koje nas sve načine varaju u supermarketima?

supermarketSupermarketi nerijetko koriste brojne taktike i trikove kojima varaju potrošače, navode ih na veću potrošnju i podvaljuju im različite proizvode po „akcijskim cijenama“.

Ako se i vama dogodilo da nakon sedmične kupovine namirnica doslovce ostanete šokirani cijenom na kasi, vrijeme je da saznate kako vas supermarketi svakodnevno varaju i obmanjuju.

Britanska firma Watch? koja štiti prava potrošača analizirala je najveće supermarkete u toj zemlji tokom jedne godine i otkrila na koje se sve načina kupce vara svakoga dana. Brojnim varkama i obmanama supermarketi navode kupce na veću potrošnju i tako si dižu profit, a kupci, osim praznog novčanika, ostaju i s manjom količinom kupljene robe.

Manja količina za istu cijenu
Proizvođači smanjuju troškove i povećavaju profit prodajući sve manja pakovanja proizvoda. Uprkos manjem pakovanju, cijena ostaje ista, ili se čak povećava. Na taj način kupci po istoj ili čak većoj cijeni dobijaju manju količinu proizvoda. Smanjena količina često se dobro prikriva, pa na primjer proizvođač smanji količinu tečnog deterdženata za veš za 17 odsto i ostavi istu cijenu ili je poveća.

Isto pakovanje, manja količina hrane

Veličina pakovanja i cijena nerijetko ostaju nepromijenjene, ali ono što proizvođači iza leđa kupaca promijene je količina hrane unutar pakovanja. Supermarketi vrlo često promijene gramažu, ali ne i cijenu. Tako se na primjer pakovanje mesa ili voća prodaje po istoj cijeni, samo ta količina više ne iznosi 200 grama, već 150 grama.

Istaknute cijene koje upućuju na akciju
Nerijetko supermarketi na određene proizvode stave istaknute cijene. To kupce navodi na zaključak da je to vrlo povoljna akcija, ali je istina zapravo ta da se taj proizvod i inače prodavao po toj cijeni.

Pomiješane akcijske i redovne cijene
Kako bi kupce naveli da potroše više, supermarketi često znaju slične proizvode s različitim cijena staviti jedne do drugih i tako zbuniti kupce šta tačno i po kojoj cijeni kupuju. Na primjer, grožđe jedne vrste ima redovnu cijenu dok se druga vrsta grožđa prodaje po akcijskoj. U supermarketu ih namjerno stave jedne do drugih pa kupci, smatrajući da kupuju voće na akciji, zapravo na kasi plate punu cijenu.

Proizvodi u kesicama
Kupci vrlo često percipiraju da je kupovanje kafe i začina u teglicama redovno  skuplje od onoga u kesicama i radije kupuju te proizvode pa kod kuće istresu sadržaj iz njih u staru teglu. Vrlo često ih tako supermarketi drže u zabludi, jer kupovina proizvoda u lošijem pakovanju nije uvijek najbolji izbor.

Različiti supermarketi, različita veličina pakovanja
Kupci vrlo često ne primjećuju da različiti supermarketi prodaju različite veličine određenih proizvoda. Tako na primjer u jednom supermarketu tablete za pranje suđa u mašini mogu se prodavati po nižoj cijeni, ali ako malo bolje pogledate, uočićete da je u tom pakovanju manji broj tableta.

Veća pakovanja nisu uvijek najbolja ponuda
Supermarketi nerijetko nude velika pakovanja hrane ili deteredženta asocirajući kupcima da takvom kupovinom štede. Međutim, to nije uvijek tačno. Nerijetko velika pakovanja budu na kraju skuplja nego dva manja istog tog proizvoda.

Lažne sezonske ponude
U susret određenim praznicima i posebnim događajima, supermarketi određene proizvode često prodaju po „povoljnim akcijskim cijenama“. Ali, koliko su te cijene zapravo povoljne? Prema pravilima, određeni proizvod se istu količinu vremena prodavati po višoj cijeni kao i po sniženoj cijeni. Zbog toga, mnogi marketi prvo značajno dignu cijene određenih proizvoda pa ih onda, približavanjem njihove sezone, spuste i prodaju po „akciji“, međutim ta je cijena zapravo realna cijena proizvoda.

Izvor: Tportal.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. da dodam, proizvode sa kratkim rokom trajanja, tipa mlijecni proizvodi,uvijek treba uzimati sa kraja, a ne ona na dohvat ruke, jer se na rafovima slazu po “first in, first out” metodi, tako da oni proizvodi koji su najblizi vama imaju uglavnom kraci rok trajanja nego proizvodi koji su malo “zavuceni” na polici 🙂

  2. Trebalo bi pozvati tr?i?nu inspekciju svaki put kad primijetite razliku u cijeni na kasi i na polici. Da li se tr?i?ni inspektori uop?te pojavljuju u prodavnicama “Roda” npr. gdj su ovakvi slu?ajevi svakodnevni.

Leave a Reply