Razlike u sastavu mlijeka majki dječaka i djevojčica

dojenjeSastav majčinog mlijeka razlikuje se u zavisnosti od pola djeteta koje je rodila, pa dječaci dobijaju mlijeko bogatije masnoćama i proteinima, a djevojčice veće količine mlijeka.

Istraživanje univerziteta Harvard je pokazalo je da razlika u sastavu mlijeka postoji kod svih sisara.

Nekoliko teorija u pojašnjavanju tog fenomena otkrila je biolog sa Harvarda, Katie Hinde u predstavljanju na godišnjoj konferenciji Američkog udruženja za napredak nauke (AAAS) održanoj u Čikagu.

“Kod rezus majmuna, na primjer, ženka je sklona proizvodnji više kalcijuma u mlijeku namijenjenom ženskim potomcima koji nasljeđuju društveni status svoje majke. To omogućava majkama da daju više mlijeka svojim kćerkama što će obezbijediti njihov ubrzani razvoj kako bi mogle da se reprodukuju što ranije”, objasnila je ona.

Mužjaci ne moraju seksualno da sazru tako brzo kao ženke jer njihovo jedino ograničenje u učestalosti reprodukcije je broj ženki koje mogu osvojiti. Ženke majmuna hrane se majčinim mlijekom duže od mužjaka koji više vremena provode igrajući se i zato im treba energetski jače mlijeko, navodi se u istraživanju.

“Ipak ne znamo  zašto kod ljudi, majke proizvode različito mlijeko za odojče u zavisnosti od pola”, priznaje naučnica. Prema njenim riječima, postoje indikacije koje pokazuju da je sve već programirano dok je beba još u majčinom stomaku.

Izvor: Index.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Nema nista ljepse od dojenja.Imam dva sina i oba sam dojila.Prvo sto ste bliski sa njima,a drugo nema zdravije hrane za njih,narocito u prvim mjesecima,od majcinog mlijeka .”Svaka zena ima mlijeka”,rece jedna babica,samo treba da se potrude .

  2. Priroda je prosto “nevjerovatno pametna”: na svakom koraku se vide programerski kodovi, zakoni, organizacija. Pa ?ak i ovdje… Ipak, pitam se, za?to je nau?nicima toliko te?ko da uvide da iza svih tih kodova, postoji ?ivi Programer, neko ko odli?no zna ?ta treba da radi svako Njegovo stvorenje?

  3. Niko ne pominje da ima ista protiv mm. Ja jos nisam naisla na tekst o tome da je mm lose a da sam naisla vjerovatno ga ne bih procitala do kraja. Jesam naisla na price o ad-u kako ne zaostaje za mm ali mislim da normalne osobe, na osnovu zdravog razuma, odma shvataju o cemu je rijec… ovaj tekst je za mene vrlo simpatican ali, jednostavno ne mogu a da se ne zapitam sta ako… isto kao i tandemsko dojenje, koje se u zadnje vrijeme dosta promovise (protiv koga nemam nista protiv, da ne bude zabune) a koje mene zbunjuje bas zbog toga sto se mlijeko mijenja i prilagodjava kako beba raste.

  4. Definitivno naucnici ne znaju zasto se to desava, kao ni kakva je situacija sa blznacima “What about boy and girl twins? Hinde can’t answer; the monkeys she studies seldom have twins. Nor can she explain why the animals show these gender differences”.

Leave a Reply