Vakcinacija – roditelji između dvije vatre

vakcinaJelena i Milena su majke čiji stavovi i iskustva u najkraćem opisuju dvije strane priče o vakcinaciji djece. Jedna od njih vjeruje da je vakcina promijenila život njenog djeteta i uvela ga u svijet autizma, dok je drugoj jasno da vakcine nose rizik, kao i svaki lijek, ali ne vjeruje u to da su povezane sa autizmom jer je, kako navodi, to i dokazano više puta.

Jelena kaže da je njeno dijete rođeno kao zdrava beba iz redovne trudnoće, i njegov razvoj je u svakom smislu tekao normalno do primanja MMR vakcine protiv Morbila (malih boginja), Mumpsa (zauški) i Rubele (rubeole). Na vrijeme je prohodao, jeo je sam iz ruke čvrstu hranu, radovao se ljudima, pljeskao ručicama na zvuke poznate muzike, listao knjigu sa 5 mjeseci, pokazivao prstićem, mahao, odvajao riječi ma-ma, ta-ta.

„Poslije vakcinacije MMR-om ništa više nije bilo isto. Vakcinu je primio u januaru, a već u februaru je prestao da se odaziva, ne reaguje na svoje ime, prestaje da jede čvrstu hranu, noću satima neutješno vriši, ne gleda u lice odnosno oči, bježi i plače od ljudi, igrališta, vrlo često zatvara uši bezrazložno“, opisala je Jelena iskustvo njenog djeteta na Facebook grupi koja okuplja protivnike vakcina.

„Zamislite svoje zdravo dijete koje uživa u svemu što mu pružate, dodirima, poljupcima, hrani koju mu spremate, ljudima koji ga okružuju, muzici…zamislite da se to vaše dijete, koje vam bezuslovno vjeruje jer ste sav njegov svijet, poslije vakcinacije (na koju ste ga vi odveli) probudi u tunelu zvanom AUTIZAM“, riječi su Jelena, majke iz Srbije koja je uvjerena da je autizam posljedica MMR vakcine.

Prema Jeleninim riječima, njeno dijete je postalo toliko senzorno preosjetljivo da više ne može da podnese njen dodir, više ne razumije njen jezik, hrana koju mu sprema izaziva gađenje pa ga ne može nahraniti čak ni kada je gladno. Ne umije verbalno da se obrati, zvuci postaju nepodnošljivi toliko da izazivaju bol, spavanje je svedeno na svega par sati.

Drugačije mišljenje ima Milena, koja smatra da su vakcine pomogle ljudima i da ne mogu izazvati probleme poput autizma. Ona je vakcinisala svoje troje djece redovno, s tim što su MMR vakcinu primili s 15, 16 mjeseci odnosno nešto kasnije u odnosu na to kada se obično daje (nakon prvog rođendana).

Prema njenim navodima, nalaz na osnovu kojeg se autizam povezuje s MMR-om je osporen mnogo puta, a uz sve, autizam je postojao prije te vakcine. Milena ocjenjuje da se, s druge strane, napredovalo u razumijevanju autizma, zahvaljujući napretku dijagnostike i terapije, pa se u tome i otišlo predaleko jer se u svijetu dijagnoze blažih formi autizma dijele „šakom i kapom“.

„Naravno da vakcine nose rizik, kao i svaki lijek, kao i domaći čaj, kao i sve u životu. Na nama je da odlučimo koje ćemo rizike da prihvatimo. A ima li rizika da se oboli od zaraznih bolesti protiv kojih se vakcinišemo? Ima. I da bolest ima komplikacije ili ostavi posljedice? Ima. Od malih boginja se i dalje umire, zauške mogu da vode sterilitetu…“, napisala je Milena na forum portala Roditelji.

Slično Mileni u Crnoj Gori, u kojoj je procenat vakcinacije iznad 95 odsto, razmišlja veliki broj roditelja. Dio njih u posljednje vrijeme ima priliku da pročita, uz pomoć tradicionalnih ali i online i društvenih medija, izuzetno uznemiravajuća iskustva poput Jeleninog. Većina tih iskustava povezuje se sa MMR vakcinom, iako ona nije jedina koja nailazi na kritiku. Roditelji ne znaju šta da misle, u šta da vjeruju, a kada i počnu da razmišljaju o izbjegavanju vakcine, nijesu sigurni da li mogu da preuzmu tu odgovornost, i ni ne znaju kakve ih sve druge vrste posledica mogu očekivati. Roditelji su, kako često kažu, svjesni činjenice da je veliki broj zaraznih bolesti u našoj zemlji iskorijenjen posljednjih 20 godina zahvaljujući vakcinama.

Na sljedećoj strani pročitajte stavove ljekara.

Pages: 1 2

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ja sam protiv vakcinacije, jer bas svi strucnjaci i dr kazu da nose osredjene rizike, pa kako se kod kojeg djeteta manifestuju….ali sa druge strane se isto plasim da ne primimo vakcinu, tako da vodim cerkicu na vakcinu na pola godine. Za 14 mjeseci, primili smo 3 vakcine

Leave a Reply