Destruktivne svađe mogu izazvati ozbiljne probleme kod djece

svadjePrisustvovanje roditeljskim svađama, zbog osjećaja nesigurnosti kod djece može dovesti do glavobolje, bolova u stomaku, pa čak i do smanjenog rasta, posebno ako se radi o destruktivnim konfliktima ili onim čija je tema dijete.

Česti sukobi roditelja mogu izazvati negativno ponašanje i dugoročne mentalne probleme. Djeca koja su redovno izložena roditeljskim svađama mogu patiti od ozbiljnih psiholoških posljedica, poput socijalnih i bihevioralnih poteškoća.

Novo istraživanje pokazuje da sukobi mogu uticati na porodični život tako da utiču na to kakva će djeca biti roditelji u budućnosti, kao i na to kako djeca razumiju i shvataju te sukobe.

Destruktivni sukobi poput durenja, odlaženja, lupanja vratima ili stavljanja djece u fokus svađe mogu imati štetan uticaj na njihov razvoj.

Djeca izložena takvom sukobu između roditelja u većoj su opasnosti od niza negativnih ishoda, poput društvenih, emocionalnih i bihevioralnih poteškoća.

S druge strane, djeca puno bolje reaguju kad se roditelji tokom svađe oslanjaju jedno na drugo i kad uspiju pronaći rješenje.

Svađanje ne mora značiti da djeca pate ako parovi porade na tome da se ‘svađaju bolje’, pokazuju istraživanja. Svađe i sukobi su normalan dio veze, a istraživanje pokazuje da se stečeni porodični obrasci mogu prenositi s generacije na generaciju, zbog čega je važno pronaći način da budu manje štetni.

Osvrt pod naslovom Roditeljski sukobi: Rezultati intervencije za djecu i porodicu istražuje razlike između ‘destruktivnih’ i ‘konstruktivnih’ sukoba i kako utiču na djecu.

Istraživanje uključuje najnovije dokaze kako sukobi utiču na dječiju fiziologiju i načine kako pomoći parovima u sukobima.

“Znamo da su sukobi normalan i neizbježan dio porodičnog života. Djeci nije toliko važno svađate li se, nego kako se svađate. Istraživanje pokazuje da tokom vremena izloženost svađama roditelja predstavlja rizik za fizičko zdravlje djece. Glavobolje, bolovi u stomaku pa čak i smanjen rast mogu biti izazvani nesigurnošću koje dijete osjeća gledajući roditelje u ratu”, pojašnjeno u studiji.

Ako dijete vidi roditelje koji uspiju da riješe problem zbog kojeg su se svađali, onda shvata da je teške situacije moguće riješiti i osjećaju se sigurnije. Dokazi pokazuju da rad s parovima u ranoj fazi njihovog odnosa ili tokom životnih promjena može promijeniti destruktivne obrasce ponašanja tokom sukoba.

Izvor: Magazin.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply