“Grickanje” u toku dojenja

PIŠE: Ana Vujnović, članica Udruženja Roditelji

dojenjegrickanjeMnogo je razloga zbog kojih bebe grizu, ali najčešći je nicanje zubića. Neki od ostalih razloga su privlačenje mamine pažnje, infekcija uha, prehlada… Neke bebe nikada ne grizu, mada je griženje normalno ponašanje koje većina beba kad tad ispolji.  Mnogi misle da je vrijeme kada beba počne da grize znak da dojenje treba da se okonča, što nije slučaj. Griženje nema nikakve veze sa dojenjem, već sa bebinim razvojem i nicanjem zubića. Kada beba prihvata dojku na pravi način, onda zubi ne mogu nikako doći u kontakt sa bradavicom, tj. beba ne može da je zagrize, jer jezik prekriva donje zube dok beba sisa.

Ugriz za bradavicu može da bude vrlo bolan, čak i da ošteti nježnu kožu na bradavici. Teško je opustiti se i dojiti u iščekivanju novog ugriza. Kada beba zagrize bradavicu, majke nekad instiktivno odreaguju jaukom, što može da uplaši bebu, pogotovo ako je riječ o mlađoj bebi. Starijim bebama se često ovakva majčina reakcija može učiniti zanimljivom, pa i to postaje razlog zbog kojeg ponavljaju ujede.

Važno je da majka kojoj je bradavica izgrižena ne prekida sa dojenjem i ne izbjegava dojenje na dojci koja je izgrižena, jer tako može doći do još većih problema, počev od začepljenja mliječnih kanala. U nastavku su neki od metoda kako odvići bebu od ujedanja.

Bebe najčešće ujedaju na kraju podoja, kada je beba već sita. Giženje ćete preduprijediti ako uspete da prepoznate znake da je beba završila sa sisanjem i da počinje da se dosađuje.

  1. Ako beba ujeda bradavicu na početku podoja, vjerovatno ne zahvata bradavicu kako treba. Prisjetite se savjeta za pravilno postavljanje bebe na dojku. Ako beba kojoj rastu zubići odmah na početku podoja krene da grize dojku, vjerovatno nije ni gladna već dojku koristi kao glodalicu. Ne dozvolite takvo ponašanje i sklonite babu sa dojke. Ponudite glodalicu kao alternativu.
  2. Starije bebe i mlađa djeca ujedaju da bi privukli pažnju. Kao što je već napomenuto, zanimljiva im je vaša reakcija i to je često razlog za ujedanje. U svakom slučaju, bebu sklonite sa dojke i mirno recite ‘ne’. Koliko god da je beba mala, po zvuku vašeg glasa će s vremenom shvatiti da ujedanje nije u redu i da za posljedicu ima sklanjanje sa dojke.
  3. U svakom slučaju, prekidanje dojenja je najefektivnija metoda za odvikavanje bebe od ujedanje. Ako beba zaista hoće da sisa, uznemiriće je ovakva vaša reakcija. Zato sačekajte par minuta, pa je vratite na dojku. Ako beba nije zainteresovana za sisanje, ponudite joj glodalicu.
  4. Ako beba neće da pusti dojku, nikako ne pokušavajte da je nasilno izvučete. Na taj način možete još više da oštetite dojku. Jedna od tehnika je da stavite prst u ugao bebinih usta i tako otvorite bebina usta. Druga tehnika je da bebu privučete bliže sebi, jer tako će beba teže disati na nos i otvoriće usta.
  5. Ako je uzrok ujedanja prehlada, pokušajte da bebu ispravite što je više moguće dok sisa, kako bi joj oslobodili disajne puteve.
  6. Ne dozvolite bebi da spava na dojci. Ukoliko bebu uspavljujete dojenjem, sklonite je sa dojke čim primjetite da je zaspala.

Dojke koje su već izgrižene posle podoja namažite sa par kapi izdojenog mlijeka i ostavite da se suše na vazduhu.. Takođe, možete koristiti i kreme na bazi lanolina. Ukoliko bradavica krvari, braonasti tragovi krvi se mogu vidjeti u mlijeku koje beba bljucne ili u bebinoj stolici, što ne treba da bude razlog za brigu, niti razlog za prekid dojenja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply