Ophođenje prema djeci kao prema odraslima?

roditeljiidjecaMožete li da zamislite da svom djetetu uskratite igračke, tepanje, bebeći govor i stalne pohvale? Najnoviji trend u roditeljstvu upravo je način vaspitavanja koji nalaže da se prema djeci ophodimo kao prema odraslima.

Ovaj metod osnovala je 1978. godine Marta Gerber, koja je posmatrala odnose između roditelja i djece, te savjetovala da odrasli treba da dozvole svojoj djeci da rješavaju sopstvene probleme bez uplitanja.

Roditeljski trend koji za cilj ima da poveća nezavisnost i sposobnost budućih odraslih jedinki, već ima mnoge pobornike u svijetu slavnih među kojima su Džejmi Li Kurtis, Tobi Megvajer i Penelope Kruz.

Smatra se da površne stvari kao što su igračke i časovi sporta samo odvlače pažnju djeci kojoj su zapravo potrebna relaksacija i prirodna stimulacija kako bi se potpuno razvila. Štaviše, metod nalaže da ukoliko dijete plače ne treba ga tješiti, već ga pustiti da plače koliko želi.

Ovim metodom vaspitanja se pretpostavlja da bebe i djeca znaju mnogo više nego što mi mislimo, zbog čega ih treba tretirati s poštovanjem. Tridesetdevetogodišnja glumica Penelope Kruz koja ima dvoje djece sa kolegom Havijerom Bardemom, govorila je u decembarskom izdanju Wall Street Journala da je pobornik ove tehnike.

“Djeca sve shvataju. Nevjerovatno su pametna”, rekla je ona.

Takođe, glumica Džejmi Li Kurtis čija usvojena djeca imaju 17 i 27 godina pohvalila je za Veniti Fer svoje iskustvo s ovom metodom.

“Ovaj metod vaspitanja vas vraća na osnove i čini nas boljim. Boljim roditeljima, boljim partnerima i boljim ljudima”, pojasnila je ona.

Ipak, problemi mogu nastati upravo zbog nalaganja da se roditelji ne miješaju u probleme svoje djece.

Glumica i spisateljica Anabela Gurtvič govorila je o sopstvenom iskustvu kada je bila na sastanku pobornika ove metode, pa je jedno starije dijete počelo da gura veliki sto na male bebe. U prvom trenutku sve majke vidno uplašene, nepomično su stajale i posmatrale kako će se njihove bebe snaći.

“Konačno sam ustala i rekla „Da li me zezate?! Pa, ovo je opasno“. Uzela sam svoje dijete i izvukla ga iz kruga, što su kasnije i ostale majke uradile“, navela je ona.

Izvor: B92

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply