Snežana Milanović

Snežana Milanović

Snežana Milanović, visoki strukovni fizioterapeut, dala je svoje stručno mišljenje o razvoju bebećih stopala i Poofnicama kao adekvatnoj prvoj obući za najmlađe, koje proizilazi iz velikog i višegodišnjeg iskustva u svom Centru za korektivnu gimnastiku.

S topala su jako važna jer nam omogućavaju kretanje bez koga je teško zamisliti normalan život. Izuzetno su složena sa velikim brojem kostiju, zglobova, mišića i ligamenata povezanih u veoma osetljiv mehanizam. Ogroman broj znojnih žlezda preko kojih se oslobađamo toksima nalazi se na stopalima, zato neometano znojenje tokom čitave godine a naročito u letnjem periodu ima veliki uticaj na naše zdravlje.

U stojećem položaju stopala preuzimaju težinu tela, pokreću nas i nose čitavog života. Da bi hod bio ujednačen, posebno po neravnoj površini, moraju da se prilagođavaju što zahteva čvrstu i stabilnu građu stopala kao i dobro funkcionisanje svih zglobova. Dva ključna svoda, uzdužni i poprečni koje čine kosti, mišići i tetive imaju važnu ulogu u stajanju i hodu. Njihovo formiranje započinje u najranijem uzrastu, pre uspravljanja u stojeći položaj.

Roditelji uglavnom nisu upoznati sa normalnim razvojem motorike i njenim zakonitostima pa često greše tako što decu dovode u položaje za koje oni nisu spremni, stavljaju ih na noge i uče da hodaju što može da dovede do nepravilnosti u razvoju stopala.

Svako dete ima svoj ritam sazrevanja koji treba poštovati i pomoći mu da uspešno savlada sve faze razvoja motorike. Dete će prohodati kada bude dovoljno sazrelo i uvežbalo sve neophodne elemente samostalnog hoda, uspravljanje iz klečećeg položaja, hodanje uz pridržavanje, najpre noga do noge, zatim noga ispred noge, održavanje bočne ravnoteže sa prebacivanjem težine, i na kraju ravnotežom napred-nazad. Kada napravi 8 samostalnih koraka bez pridržavanja i nastavi da hoda smatramo da je dete prohodalo.

Obuću za hod nikako ne treba kupovati pre nego što dete samostalno prohoda i bude u stanju da bez ičije pomoći hoda napolju. Za većinu dece je to između 14 i 16 meseca, nekada ranije, retko kasnije. U međuvremenu detetu treba obuvati nehodajuće cipele koje ni na koji način ne ugrožavaju normalan rast i razvoj stopala u ovom osetljivom period.

PoofnicePoofnice, nehodajuća obuća od prirodnog materijala omogućava da koža normalno diše, stopala se znoje nesmetano pa nema opasnosti od pregrejavanja što je jako važno u situacijama iznenadnog porasta telesne temperature. Mekani materijali omogućavaju da se stopalo prilagođava podlozi i tako se jačaju mišići i formiraju svodovi što je preduslov za pravilan razvoj i stabilan hod. Uložak greje stopalo u zimskom i upija znoj u letnjem periodu, takođe štiti mekane strukture stopala u kontaktu sa podlogom pri izvođenju prvih koraka. Neklizajuća tabanica obezbeđuje stabilnost na klizavim podovima.

Kako su tek nešto deblje od čarapa ne ometaju bebino puzanje.

Snežana Milanović
visoki strukovni fizioterapeut
Centar za korektivnu gimnastiku

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply