Crna Gora među liderima po disbalansu polova novorođenčadi

poloviU Crnoj Gori se godišnje rodi oko 800 dječaka više nego djevojčica, što Crnu Goru svrstava u države sa najvećim disbalansom po polovima među novorođenčadima, objavljeno je na konferenciji posvećenoj toj problematici.

Crna Gora je uz Albaniju, Azerbejdžan i Jermeniju, država sa najvećim procentom disbalansa među novorođenom djecom muškog i ženskog pola.

“Odnos je 100 djevojčica na prema 109 dječaka, a uobičajan odnos je oko 102 dječaka na 100 djevojčica. Riječ je o trendovima i to je prosjek u poslednjoj dekadi. Ministarstvo zdravlja je preduzelo aktivnosti i donijelo set propisa koji ima prohibitorni karakter kada je prekidanje trudnoće iz nemedicinskih razloga u pitanju”, kazao je pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović

U Crnoj Gori je od 2009. godine zakonski zabranjen prekid trudnoće sa motivom odabira pola, kao i upotrebu genetskih testova u ranoj trudnoći, osim iz medicinskih razloga.

Zakon takođe ne dozvljava oplodnju selektivnom sjemenom ćelijom, u slučaju vantjelesne oplodnje. Prenatalni odabir pola je značajan problem i prepoznaje se u svim državama članica Savjeta Evrope, jer remeti prirodni balans polova, preferajući muški.

Komitet za bioetiku Savjeta Evrope preporučuje da se izrade preporuke koje će se distribuirati zdravstvenim ustanovama. Crna Gora predstavnika u Komitetu ima od 2004. godine koji kroz zakonske regulative i aktivnosti prati preporuke SE. .

Crnogorski član Komiteta za bioetiku, subspecijalista medicinske i kliničke genetike, Olivera Miljanović je kazala da se odnos 100 djevojčica na prema 109 dječaka koji prati dvodecenijski trend, ne može se objasniti strukom i naukom, niti biološki ni socijalno-kulturološki.

„Najveći mogući disbalans može da bude do 106, mada je 103 prosjek. Sve preko toga se smatra zloupotrebom medicinske genetike u nemedicinske svrhe”, objasnila je Miljanović koja radi u Centru za medicinsku genetiku i imunologiju.

Ona smatra da remećenje ravnoteže među polovima nije problem zdravstvenog sistema ili Ministarstva zdravlja već društvena pojava i problem na kojem svi treba zajedno da rade.

Prema riječima Mijanović, svaka žena ima pravo da prekine trudnoću do 12 sedmice svojom voljom.

“Mi joj ne smijemo pomoći tim što ćemo otkriti pol kako bi ona žrtvovala zdravo žensko dijete. Na osam hiljada porođaja, što je prosjek u Crnoj Gori, to je otprilike 800 dječaka više. Za deset godina osam hiljada muškaraca više nego žena. To su velike neravnoteže”, rekla je Miljanović.

Ona se tokom rada susretala sa parovima koji žele muško dijete i koji su tražili da im se pomogne u otkrivanju pola.

“Takvi roditelji ne samo da su dobijali informaciju da ne mogu to da urade, već su prošli proces javno-zdravstvnog prosvećivanja. To je rad jedan na jedan i dobar je za one koji dođu, ali nama treba da radimo za deset hiljada ljudi”, rekla je Miljanović.

Izvor: MINA

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Imam jednu zelju za primitivce kojima se djeca dijele na “svoju” i “tudju srecu” i kojima je nastavak loze junackog prezimena svrha porodice. Ali nije bas politicki korektna i mozda ce je neko pogresno shvatiti pa cutim :).

Leave a Reply