Kada zaista počinjemo da cijenimo roditelje?

porodica3Iako od roditelja zavisimo od dana rođenja, istraživanja pokazuju da ih počinjemo zaista cijeniti tek s 27 godina. Studija koja se bavila proučavanjem što djeca osjećaju i kako gledaju na svoju porodicu, pokazala je da je nakon burnog tinejžerskog perioda potrebno čak čitava decenija da bi smo počeli da cijenimo roditelje.

Različita stanja u odnosu roditelj-dijete ispitana su u istraživanju koje je sproveo Paramount Pictures. Rezultati su pokazali da tinejdžeri s navršenih 14 godina počinju da uviđaju da su i njihovi roditelji ranjivi, ali ipak većina ljudi potpuno ne upozna svoje roditelje kako osobe sve do navršenih 28 godina.

Osjećaj zahvalnosti prema roditeljima najčešće se javlja nakon što sopstveno odrastanje uporedimo s tuđim, a ispitanici su takođe priznali da pokazuju više poštovanja prema svojim roditeljima kako odrastaju.

Samo jedna od četiri osobe rekla je da je poštovala i cijenila roditelje već u tinejdžerskom, dobu, dok tri četvrtine ispitanika priznaje da nijesu dovoljno poštovali roditelje u tim burnim godinama.

Prema istraživanju, kako cijenimo roditelje u velikoj mjeri zavisi od pola. Kao odrasle osobe, dva puta više žena nego muškaraca će se obratiti roditeljima za pomoć, bilo da je riječ o finansijskim problemima ili nekim drugim ličnim.

Nasuprot tome, odrasli muškarci će nerado roditelje pitati za savjet. Rezultati su takođe pokazali da žene više nego muškarci počinju u većoj mjeri da cijene roditelje nakon što i same osnuju porodicu.

Muškarci stav prema roditeljima najčešće mijenjaju prilikom odseljenja iz porodičnog doma ili pronalaska prvog posla.

Izvor: TPortal.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply