Virus koji napada dlanove, usta i tabane

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

HMDPovišena temperatura, nervoza, zatim čudna ospa po dlanovima i tabanima u ustima afte, kratak je opis virusa koji napada dlanove, usta i tabane (Hand Mouth Foot Disease).

Dvije su grupe virusa prouzrokovača: Koksaki grupe A (ovaj virus nema veze sa srcem) i enterovirus.Uglavnom napadaju malu djecu do uzrasta 5 godina, rijetko odrasle.

Prenosi se direktnim kontaktom sa oboljelim djetetom ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Važno je da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito poslije presvlačenja pelena ili brisanja guze. I igračke treba oprati. Inkubacija je kratka, potrebno je nekoliko dana od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma. Zato su „mini epidemije“ uobičajene u vrtićima.

Kako izgleda bolesno dijete?

Sve vočinje sa temperaturom, zatim se javi bol u grlu, dijete je nervozno. Posle toga se javlja specifičan osip, prvo se vide crvene tačkice, pa „plikčići“ koji nisu veći od nekoliko milimetara, koji postanu rupice, koje se za par dana ljuspaju. Ovo ponekad ružno izgleda,ali je bezopasno i nema potrebe da se maže bilo čime. Posle 7 do 10 dana obično nestaje. Osip se vidi na rukama i stopalima, ali se može javiti oko koljena i laktova, kao i na guzi i genitalnom predjelu kože. Slične promjene se vide u grlu i ustima, a afte su čest pratilac ove bolesti.

Dijagnoza se postavlja Kliničkim pregledom kod pedijatra. Nisu potrebne nikakve dodatne analize.

Dijete je obično zarazno u prvoj sedmici bolesti. Ipak,virus se nedeljama izlučuje stolicom, pa je zato potrebna pojačana higijena i pranje ruku.

Za virusnu infekciju nema određenog lijeka. Terapija je simptomatska: izbjegavati toplu, krupnu hranu kao i kisjele sokove, dati hladne napitke da se ublaži neprijatan bol u grlu i u ustima, dati paracetamol ili brufen za temperaturu ili bolove. Problem najviše nastaje kod afti, dijete slabije jede i pije, te je toaleta usta jako bitna da bi i oporavak bio brži.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

    • Vi ste dobro prosli 😣 Julija je imala prosle godine bila je nagrdjena nije mogla da ide, sva je bila u plihove ispod pelena i oko usta i nosa kao da je neko vruce ulje prosuo po njoj 😢, i mjesec posle toga su joj otpadali nokti na ruke i noge

  1. Moj mladji sin je imao u septembru nista strasno na dlanove skoro nista na prsticima noge i petama je bilo dosta i usta su mu bila nagrdjena… 5 dana je pio samo tecnost i hladnu supicu bananu puding drugo nista jer ga je peklo… sirup za imunitet nesto za skidanje temperature on je imao 3 dana i puder koji se pravi u apoteci za tapkanje ranica…

  2. Dok je moj stariji sin bio kliconosa… Tako mi je receno jer je mladji stalno samnom i nismo bili u dodiru sa djecom tih dana nismo bili u igraonicama parkovima… I stariji nije dobio ni u vrticu od drugara ni od brata… 😆

Leave a Reply