U majčinom mlijeku prirodni protein koji sprječava infekciju HIV-om

5de64bad27ca242d4eacdb4c4e4e9224Decenijama su medicinski radnici bili zbunjeni jednom iznanađujućom činjenicom u vezi sa HIV-om – samo oko 10 do 20 odsto novorođenčadi koja sisaju dobijaju virus od inficiranih majki. Ipak, testovi pokazuju da je HIV prisutan u majčinom mlijeku, i da su djeca izložena virusu više puta dnevno u prvih nekoliko mjeseci (ili čak godina) života.

Grupa naučnika i doktora sa Univeziteta Djuk su otkrili da bebe ne dobijaju infekciju ovim putem jer ljudsko mlijeko prirodno sadrži protein Tanescin C koji nautrališe HIV virus i, u većini slučajeva, sprječava da bude prenešen sa majke na dijete. Oni tvrde da bi ovaj protein mogao da bude dragocjen kao sredstvo za borbu protiv HIV-a i kod djece i kod odraslih koji su ili HIV pozitivni ili su u riziku od kontakta sa infekcijom.

Istraživanje koje je objavljeno 21. oktobra inspirisano je radom drugih istraživača koji su dokazali da je mlijeko HIV negativnih majki prirodno obdareno svojstvima za borbu protiv HIV-a.

Ipak, naučnici kažu da i drugi prirodni elementi u mlijeku mogu igrati ulogu u borbi protiv HIV-a, takođe.

”Ovo definitivno nije cijela priča, zato što i u uorcima sa malim procentom ovog proteina ipak postoji neka aktivnost koja neutrališe HIV”, kažu naučnici.

Koji god ti drugi faktori bili, sve ovo opravdava skorašnje promjene UN-ovih preporuka, tako da se sada preporučuje čak i HIV pozitivnim majkama u zemljama sa slabim resursima da doje, ukoliko primaju antiretrovirusnu terapiju kojom se bore sa sopstvenom infekcijom. To je zbog toga što, kako statistike pokazuju, nevjerovatne nutricione i imunološke koristi majčinog mlijeka prevazilaze relativno male šanse za prenošenje HIV virusa ovim putem.

Tenascin C, izgleda, igra veliku ulogu u tome što su stope prenošenja infekcije tako niske, a optimalan pristip antiretrovirusnoj terapiji mogu pomoći da se ova stopa smanji na čak samo 2 procenta.

Sledeći korak je provjera da li bi Tenascin C mogao biti potencijalno inkorporiran u anti-viralne lijekove sa većim opsegom primjene.

Jedna od neposrednih prednosti ovog proteina je, prema naučnicima, to što je taj protein bezbjedan jer se već nalazi u majčinom mlijeku.

”To je nešto što bebe jedu svakodnevno” Drugi potencijalni lijekovi, sa druge strane, moraju proći toksikološke provjere.

Prisustvo Tenascina C u majčinom mlijeku, ipak, pokreće dublja pitanja: Zašto bi mlijeko u svom sastavu imalo protein koji se bori sa HIV-om, virusom koji je evoluirao vrlo skoro u našoj evolutivnoj istoriji, negdje početkom 20.-og vijeka?

”Ne mislim da se on nalazi u majčinom mlijeku isključivo da bi se borio protiv HIV virusa, postojale su druge, slične infekcije koje su se prenosile majčinim mlijekom”, kaže Seli Permar, jedna od autora ove studije. ”Naš rad je pokazao da aktivnost Tenascina C nije podređena isključivo HIV-u, tako da mislimo da je riječ o proteinu sa širokim spektrom antimikrobnih svojstava”.

Izvor: smithsonian.com
Prevela: Ana Vujnović

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply