U novom porodilištu porođaj od 1,5 do 2,5 hiljade eura

U prvom privatnom porodilišu u Podgorici, u bolnici Codra, u kojem su u srijedu rođene prve bebe, porođaj košta od hiljadu i po do 2,5 hiljade eura, u zavisnosti da li je prirodni bez ili sa epidralom, ili uz carski rez.

Kompletnu uslugu porođaja, sa smještajem i hranom, žena koja se porodi prirodnim putem bez epiduralne analgezije platiće 1,5 hiljadu eura, ako bude tražila “bezbolni porođaj” 1,9 hiljada eura, a carski rez 2,5 hiljade.

Porodlište u Codri dostupno je, kako kažu njegovi vlasnici, njihovim pacijentkinjama 24 sata dnevno. Nije potrebno da žena prati kompletnu trudnoću u Codri, ali je važno da barem nekoliko dana pred porođaj ljekari budu upoznati sa trudnoćom i njenim dotadašnjim tokom.

Ginekolog Nikola Stanišić, koji je i obavio prvi porođaj, pojasnio je za portal Roditelji.me da će se u njihovom porodilištu poštovati želje i zahtjevi pacijentkinja u vezi sa porođajem izuzev u posebnim, komplikovanim situacijama koje mogu biti rizične za majku i bebu.

Kao primjer je naveo njihovu prvu porodilju, britanku Emu koja je kod njega došla s planom porođaja, i između ostalog tražila da njen suprug prisustvuje porođaju, presječe pupčane vrpce njihovih blizanaca i bude smješten sa njima nakon rođenja.

Stanišić je dodao i da su na zahtjev majke bebe bile na njenom stomaku sat nakon porođaja, kako bi lakše privikle na novo okruženje dok slušaju majčine otkucaje srca koji su bili glavni zvuk koji su čule u toku devet mjeseci.

porodjajni-stoU Codri postoji jedna porođajni sto, a porođajna sala se nalazi odmah pored sale za carske rezove. Doktor Stanišić kaže da je za sada jedan porođajni sto dovoljan jer žena ne mora da u toku cijelog pretporođajnog doba bude na njemu I u ležećem porođaju.

U porodlištu Codre radi šest ginekologa, od kojih su tri stalno zaposlena, jedan neonatolog, anesteziolog i medicinske sestre I babice.

Na akušerstvu imaju šest kreveta, u tri sobe od kojih je jedna jednokrevetna, jedna dvokrevetna i jedna trokrevetna. Osim toga su im, po potrebi, na raspolaganju još tri apartmana koja se nalaze na istom spratu.

Privatna bolnica Codra dobila je kredit od milion eura  od Evropske banke za obnovu i razvoj kako bi finansirala otvaranje porodilišta.

U Crnoj Gori postoji samo jedno porodilište u privatnom vlasništvu, a u okviru javnih zdravstvenih ustanova ih ima 11.

Apartman

Apartman

Soba

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply