Ogromne količine aluminijuma pronađene u mliječnim formulama

formulaU adaptiranim odnosno mliječnim formulama za bebe najvećih svjetskih proizvođača pronađeni su tragovi metala, tačnije aluminijuma, čije su vrijednosti višestruko veće nego što je dozvoljeno u vodi.

Proizvodi u kojima su pronađene zabrinjavajuće količine aluminuma su Aptamil, Hipp Organic i Cow and Gate, a istraživanjem sprovedenom u Velikoj Britaniji utvrđeno je da su najveći nivoi u mlijeku na bazi soje.

Istraživači su potvrdili da mlijeko za odojčad sadrži i do 100 puta više aluminijuma od majčinoga mlijeka što može uzrokovati zdravstvene probleme u kasnijem razvoju.

U Velikoj Britaniji zakonima je propisano da nivo aluminijuma u vodi ne smije biti veći od 200 mikrograma po litru, a neke od formula sadrže nekoliko puta veći nivo.

Prema istraživanjima, koja su objavljena u časopisu  BMC Pediatrics, aluminijum se povezuje s neurološkim bolestima, defektima kostiju i demencijom.

Proizvođači tvrde da ne dodaju aluminijum u prehrambene proizvode, ali često su pakovani u aluminijsku foliju, a uz to se metali mogu pronaći u sastojcima od kojih se pravi mlijeko. Kao primjer su naveli da se aluminijum nalazi u biljkama soje zbog kiselog tla na kojem se uzgajaju.

Stručnjaci pozivaju proizvođače da smanje udio aluminijuma koji završava u mlijeku za odojčad tako da roditelji mogu bez brige kupovati njihove proizvode.

“Znamo dosta o aluminijumu, ali još ne znamo koje sve razorne učinke može imati na ljudsko tijelo. Ljudi su uglavnom mogli čuti o njegovoj povezanosti sa Alchajmerovom bolešću i drugim neurološkim stanjima, a od ranije znamo da utiče na formiranje kostiju”, kaže vođa istraživanja Chris Exley.

Alumnijum takođe može izazvati anemiju koju kasnije nije moguće eliminisati uz pomoć suplemenata gvožđa.

Exleyju nije jasno kako taj metal u tolikim količinama završava u mlijeku.

On je upozorio da su pronađene količine prevelike za čovjekov organizam, posebno u tom ranjivom periodu.

Izvor: Daily mail

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply