Spremni za ljubav, ne i za svađu – dijete Vaga (23. septembar – 22. oktobar)

Objavljeno: 25.09.2013, 14:12h

Kada god u vašoj kući porastu tenzije, vaš sin ili ćerka rođeni u znaku Vage će aktivirati svoj mod mirotvorca. Djeca Vage žele da svi odustanu od svađa jer su konflikti za njih najveća moguća opasnost. Ako su rođeni u bučnim porodicama moraju da nauče da se snađu u takvoj sredini, što može biti veoma teško za djecu ovog znaka.

beba vagaKada god u vašoj kući porastu tenzije, vaš sin ili ćerka rođeni u znaku Vage će aktivirati svoj  mod mirotvorca. Djeca Vage žele da svi odustanu od svađa jer su konflikti za njih najveća moguća opasnost. Ako su rođeni u bučnim porodicama moraju da nauče da se snađu u takvoj sredini, što može biti veoma teško za djecu ovog znaka.

Generalno, harmonija je primarni cilj Vage i uraduće sve što treba da je osigura. To uključuje i njihovu odanost i nježnost prema roditeljima, braći i sestrama i prijateljima.

Mogu biti i pretjerano obazrivi, zabrinuti da će bilo koja odluka koju donesu povrijediti nekoga. Imaju poteškoća i da jasno i dovoljno glasno iskažu svoje mišljenje što može dovesti do toga da ih njihovi prijatelji zasjene dok oni pokušavaju da se svima prilagode.

Imaju urođene društvene vještine i snažan osjećaj za pravdom što ih čini dobrim prijateljem. Posjeduju i dobro razvijen osjećaj za odmjerenošću i prefinjen ukus još od malih nogu.

Rođeni kao pregovarači, djeca Vage su odlična u mirenju ljudi, stvaranju kompromisa i traženju mogućnosti za saradnju prije nego konlikta. Kao roditelj Vage vaš posao je da ih nježno naučite da su su povremene nesuglasice normalne, i da su sastavni dio života. Pomozite da im da izgrade samopouzdanje i shvate da biti samouvjeren i drčan nije isto što i biti agresivan.

Dok su bebe, neka vam kamera bude stalno pri ruci. Slatke i šarmantne Vage su bebe idealne za fotografisanje. Stalno su nasmijane, guguču i pokazuju svoja ulegnuća na obraščićima svima koji žele da gledaju njihovo ulagivanje. Ako je ijednom znaku potrebno podsjećanje na pravilo „Sa strancima ne treba razgovarati“ onda su to djeca Vage.

Kao dvogodišnjaci i trogodišnjaci zahtijevaju puno naklonjenosti svoje „omiljene“ odrasle osobe i mogu dosađivati mirnijoj braći i sestrama stalnim traženjem pažnje. Vaga je znak koji vlada brakom pa razvod ili gubitak roditelja može da im padne teže nego većini.

Potrebno je stalno im pokazivati ljubav. Bez uvjeravanja, mogu postati ogorčeni i puni jeda, poput Vage Eminema, koji pjeva pjesme pune ljutnje o svojoj majci širom svijeta. Njihov osjećaj za balansiranjem i harmonijom čini ih izuzetno kreativnima.

Vrijeme za igru

* S obzirom da znakom Vaga vlada prelijepa Venera, sve žele da uljepšaju i naprave lijepim. Dopustite im da sami dekorišu svoju sobu, napunite ih sa puno šarenih knjiga i lutaka koje mogu da oblače. Dječaci Vage mogu provesti sate sastavljajući modele automobila ili aviona.

*Kao beskrajno darežljivi, nemaju problema da podijele sa drugarima svoju užinu i igračke. Pripremite se da ih utješite kada otkriju da ne primjenjuju svi princip „Što je moje to je i tvoje“.

* Vage vole proslave i specijalne prilike. Planiranje njihove rođendanske zabave može biti tema njihovih razgovora mjesecima.

* Slušanje muzike bebi rođenoj u znaku vage izmamljuje osmijeh, a vole i muzičke igračke.

* Ovi previdivni izvođači mogu biti dražesni na sceni, a usrećićete ih sa kostimom balerine ili ulogom školskog gluba.

*S obzirom da je Vaga znak partnerstva mogu se posebno istaći  u  sportovima jedan na jedan, poput tenisa.

Savjeti za roditelje

* Budući da je pravda nešto čime se rukovode, njihov najčešći plač nakon sukoba sa vršnjacima biće: „Nije fer“. Tražite im da objasne zašto se osjećaju tako. Diskusija vođena logikom često im pomaže da shvate pravila sredine. Shvatiće ih.

* Upravljanje vremenom je vrlo problematično pitanje za Vage. Ne žele da obustave igranje i druženje. Pripremite za njih jasno definisane posljedice i kazne ako kasne.

*S obzirom da vole poseban tretman. Vage će odlično reagovati na sistem nagrađivanja. Ovaj model primjenjujte izuzetno rijetko. Vage se vrlo lako razmazte i potrebno ih je naučiti kako da budu odgovorni, a da za to ne dobiju uvijek neku nagradu.

* Obasipajte ih ljubavlju ljubavlju i sa još ljubavi. Budite pristuni u svim njihovim specijalnim prilikama i nikako ne zaboravite njihov rođendan.

* Opredijelite vrijeme samo za njih. Potrebna im je vaša beskrajna pažnja čak i na kratko.

Komentari

Leave a Reply

Gledaj