Tri fabrike sokova prikazuju netačnu koncentraciju voća

sokoviVoćni sokovi dva proizvođača iz Srbije i jednog sa Kosova – Vino Župa Aleksandrovac, Takovo Gornji Milanovac i Podujevo, koji se prodaju na crnogorskom tržištu ne sadrži voće u količini koja je navedena na ambalaži, pokazale su analize urađne za potrebe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ispitivanje su radili  laboratorija u Berlinu akreditovana za analize voća i povrća i crnogorski Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI).

Ministarstvo je tim proizvođačima ostavilo rok od 15 dana da usklade sadržaj sa deklaracijom, jer će im u suprotnom biti privremeno, a zatim dugoročno, obustavljen uvoz u Crnu Goru.

Iz Ministarstva je objašnjeno da se generalno za sve proizvođače sadržaji prirodnih voćnih sokova kreću od dva do 25 odsto, a na deklaracijama piše od 50 do 100 odsto.

Od crnogorskih proizvođača sokova ispitivan je uzorak danilovgradske Pirelle koji je prošao sve testove.

Kod srbijanskog proizvođača Vino Župa Aleksandrovac ispitivana su tri uzorka i svi su pokazali mnogo manje vrijednosti od onih koje su naznačene u deklaraciji.

Jaffa multivoćni sok od narandže imao je deklarisani voćni sadržaj od 100 odsto narandže, Jaffa sok od borovnice 51 odsto, a Hit voćni nektar od jabuke i narandže imao je deklarisani voćni sadržaj od 51 odsto.

Liberion od kosovskog proizvođača Podujevo, odnosno bistri nektar od borovnice imao je deklarisani voćni sadržaj od 52 odsto, ali su istraživanja pokazala značajno manje parametara koji ukazuju na prisustvo prirodnog voćnog sadržaja u odnosu na vještačke supstitute.

Od proizvođača Takovo Gornji Milanovac ispitivana su dva soka – voćni sok od breskve i bisti voćni sok od jabuke, oba sa deklarisanim voćnim sadržajem od 50 odsto. U oba slučaju rezultati su pokazali da je sadržaj prirodnog voćnog koncentrata daleko manji od onoga što stoji na deklaraciji.

Ukoliko se proizvođači ogluše o upozorenje, Ministarstvo će privremeno obustaviti uvoz tih proizvoda, a ako i nakon toga bude pokušaja da se na tržištu Crne Gore prodaju takvi sokovi, praviće se crne liste dugoročne zabrane uvoza.

Testirani su i sokovi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, i iz još nekoliko evropskih zemalja, a rezultate u Ministarstvu tek očekuju.

Izvor: MINA

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply