Važnost doručka za vaše školarce – nekoliko ideja

zeko sendvicDoručak je neprocjenjiv za djecu jer pokreće metabolizam, osigurava potrebnu energiju za mozak, što vodi do bolje koncentracije u razredu, veće zainteresoranosti za rad i kreativnosti. Istraživanja pokazuju da doručak utičec na bolje ponašanje u školi, ali i van nje i smanjuje sklonost debljanju pa čak i karijesu, upozoravaju nutriconisti.

Iako je bilo kakav doručak bolji od nikakvog, podstaknite dijete da jede zdravije – pripremite mu omiljena jela ili složite maštovite sendviče. Bilo bi idealno da doručak bude zajednički porodični obrok, da se pritom razgovara i ne žuri. Tako će ga djeca doživjeti važnim i usvojiti tu zdravu naviku.

Ipak, tokom užurbane radne sedmice ponekad se treba poslužiti malim trikovima – zdrav doručak može se pripremiti ujutro, na brzinu ili veče prije, u rernii. Dobar izbor za doručak je mlijeko, a još bolji fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, kisjelog mlijeka i acidofila.

Dobar je i svježi sir s pavlakom. Jaja su dobar izvor cinka, koji povećava intelektualnu učinkovitost. Sadrži i vitamine grupe B koji pomažu u boljem pamćenju. Doručak bogat žitaricama, na primjer müsli, olakšava povratak u školu. Takav doručak smanjuje osjećaj stresa i potištenosti, pokazuju istraživanja. Ipak, dobro je izbjegavati pahuljice od žitarica koje sadrže mnogo šećera, koji na deklaraciji može biti naveden kao fruktoza, saharoza, šećerni sirup ili med. Takva hrana naglo povećava šećer u krvi nakon kojeg slijedi nagli pad koji izaziva osjećaj umora i dekoncentrisanost.

Uz maštovite sendviče djeca će uživati i u cikli

Šunka i sir takođe su bogati bjelančevinama, a najbolje ih je poslužiti uz integralni hljeb ili pecivo, svježe povrće poput paradajza ili salate. Uz masnije sendviče najbolje je poslužiti sok od pomorandže koji je bogat vitaminom C. A uz maštovite aranžmane, uživaće i u mrskom povrću.

Za ekspresna jutra idealne su pahuljice 

Doručak koji se zasniva na žitaricama, npr. müsli, smanjuje osjećaj stresa i podiže raspoloženje. Još je bolje ako se dopuni sjemenkama koje sadrže dobre masnoće – lanene, suncokretove, tikvine ili sezamove pahuljice. Dodajte i malo svježeg ili sušenog voća.

I keks može biti zdrav početak dana

Nasjeckane bademe pržite nekoliko minuta. Umiješajte žitarice i brusnice. Na srednje jakoj vatri rastopite maslac, kukuruzni sirup i smeđi šećer. Miješajte dok ne uzavri. Dodajte ekstrakt vanile pa prelijte smjesu. Dobro izmiješajte pa rukama čvrsto oblikujte kekse.

Za početak dana – torta ili zeko

Za samo 30-ak minuta djeci možete napraviti tortu, ali bez šećera i s obiljem povrća. Kao podloga torte mogu poslužiti krompir, tjestenina, riža, lisnato tijesto…Koju god odabrali, izvrsno će se slagati s nadjevom od tikvica, paradajza, paprika ili drugog povrća prženog s lukom na maslinovu ulju. Sastojke će najbolje povezati mješavina jaja i pavlake ili malo masnog jogurta.

Za lijepu koru pospite sirom ili prekrijte trakama od lisnatog tijesta. Na vrh možete posložiti trake od lisnatog tijesta za još bolji izgled. Posebno . vesele i šarene slane torte možete napraviti i sa  palačinkama. Na svaku stavite drugačiji nadjev, na primjer sos od paradajza, kuvani spanać  pomiješan spavlakom, majonez s graškom i kuvanim jajetom… Nakon slaganja ih zapecite 15-ak min na 200°C. Dijete će uživati, a vi im možete “podvaliti” i povrće koje inače ne bi pojeli. Stariju djecu možete uključiti i u pripremu.

Voćna granola

Sastojci: 160 g zobenih mekinja, 150 g integralnog pšeničnog ili raženog brašna, prašak za pecivo, vanilin šećer, 60 ml hladno cijeđenog suncokretovog ulja, 100 g meda, 3 kašike vode, jaje, sok pola limuna, 300 g borovnica

Priprema: Zagrijte rernu na 190°C. Nauljite kalup za muffine ili u kalupe posložite papirne korpe. Izmiješajte zobene mekinje, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer pa u sredini napravite udubljenje Posebno pomiješajte ulje, med, vodu, jaje i limunov sok pa dodajte suvim sastojcima. Umiješajte borovnice i limunovu koru. Ulijte u kalupe i pecite 18 minuta.

sendvic zeko2Napitak od borovnica i banana

Sastojci: 170 g borovnica, banana, 240 ml mlijeka, 360 ml probiotičkog jogurta s malo masnoća (može i voćni), 3 kašike meda, 3 kašike raženih mekinja

Priprema: Izmiksajte borovnice i bananu s malo mlijeka dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte ostale sastojke i miksajte dok smjesa ne postane tečna i kremasta.

Veseli zečevi i nasmiješena lica nastaju u trenu

Integralni hljeb namažite mliječnim namazom, po njemu posložite kriške krastavaca pa stavite listić šunke i listić sira. Prema želji, od luka, sira rotkvica, kuvanih jaja i ostalih namirnica i začina koji vam se nađu pri ruci oblikujte vesela lica, a od vlasca ili mladog luka kosu. Umjesto mliječnog namaza sendvič na okupu će držati i sir i pavlaka.

Izvor: 24 sata

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply