Noćno mokrenje kod četvorogodišnjaka

nocno mokrenjePitanje od Milene:

Interesuje me koliko i treba li uopšte da me brine povremeno noćno umokravanje dječaka od 4.5 godine. Obavljali smo povemeno ljekarske preglede misleći da je infekcija ili prehlada međutim nalazi su uvijek bili uredni. Primijetila sam da je MOKRENJE učestalije ako je aktivniji tokom dana. Ali svakako 3-4 puta mjesečno imamo problema sa tim.

Odgovor od Milice Belade, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut

Noćno mokrenje je česta pojava kod djece i zbog svog pojavnog oblika izaziva zabrinutost kod roditelja, a ako se nastavi i nakon polaska u školu, kod djece izaziva neugodnost i nesigurnost. Stoga je potpuno normalno i uobičajeno da roditelji u određenom momentu konsultuju ljekare ili druga stručna lica, kao što ste i Vi uradili.

Medicinski gledano, problem noćnog mokrenja se dijagnostikuje, kod dječaka, nakon 5. godine, ukoliko postoji kontinuirano u toku najmanje 6 mjeseci. Budući da to nije slučaj sa Vašim sinom, a pod pretpostavkom da je on već uspostavio kontrolu mokrenja i da nema drugih zdravstvenih problema vjerujem da je u pitanju samo prolazna faza, koja će zahtijevati samo malo više Vašeg angažovanja. Ukoliko problem opstane i nakon 5. godine konsultujete se sa ljekarom koji će Vas uputiti na dodatni tretman, ako procijeni da za tim postoji potreba.

Šta do tada možete da uradite? Kao što ste primijetili da se noćno mokrenje uglavnom dešava kada je Vaš sin aktivniji tokom dana, obratite pažnju na to kakve su to aktivnosti i pokušajte da ih smanjite barem u popodnevnim časovima kako bi mogao biti potpuno miran pred spavanje. Ukoliko ste u mogućnosti, sjetite se kada je noćno mokerenje počelo i da li se u Vašoj porodici u tom periodu nešto važno desilo, ne primjer, rođenje djeteta, preseljenje, dolazak novih ljudi u porodicu i sl. Pored toga procijenite da li se u porodici ili u vrtiću (ako pohađa vrtić) danima kada dijete ima noćno mokrenje dešava nešto drugačije, da li neko viče na dijete ili je možda izloženo nekom pozitivnom stresu, dešava se proslava u kući, boravi sa nepoznatim ljudima ili sl. Dešava se da djeca na stresne dnevne događaje odreaguju noćnim mokrenjem. U tom slučaju, pokušajte da tokom dana, razgovorom riješite problem, kako se to ne bi reflektovalo na navike sa mokrenjem.

Ono što je dodatna otežavajuća okolnost kod djece koja imaju problema sa noćnim mokrenjem je čvrst san. Često se kod djece koja imaju čvrst san dešava da ne mogu da se probude na vrijeme da bi iskontrolisali mišiće bešike. Čak i u slučaju da Vaš sin nema čvrst san dobro je da ga u toku noći probudite i odvedete u toalet. Na taj način ćete smanjiti mogućnost mokrenja u krevetu a i Vi ćete biti opušteniji.

Poželjno je i da dijete nakon večere ne unosi tečnost i da mokri neposredno prije spavanja. Ako ste u mogućnosti ispratite i dnevnu učestalost mokrenja i ukoliko je vrlo učestalo pokušajte da povećate razmak između mokrenja. Na taj način ćete uticati da se bešika proširi tako da može da zadrži mokraću i preko noći. Sve ovo je potrebno adaptirati uzrastu djeteta i Vi ćete kao majka znati da napravite najbolju procjenu.

Važno je da svojim reakcijama na noćno mokrenje ne podstičete kod djeteta zabrinutost ili strah, neugodnost. Budite podržavajući, razgovarajte sa djetetom, objasnite mi šta se dešava i pomognite mu da stvori nove navike.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply