Danas o Predlogu zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti

parlamentPoslanici crnogorskog parlamenta trebalo bi danas da se izjasne o Predlogu zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim je, između ostalog, predviđeno da nadoknada koju će država refundirati poslodavcu koji zapošljavaju roditelje na porodiljskom odnosno roditeljskom odsustvu, bude ograničena na dvije prosječne zarade u drčavi, odnosno na 960 EUR.

Iako je amandmanima SDP-a i Hrvatske građanske inicijative napravljen određeni pomak u odnosu na tekst Predloga zakona, u tekstu su i dalje ostala mnoga rješenja koja su u suprotnosti sa ustavnim opredjeljenjem države Crne Gore za socijalnu pravdu, podsticanje rađanja i suzbijanje diskriminacije.

SDP je predložio da se poslodavcu osobe na porodiljskom odnosno roditeljskom odsustvu refundira iznos do najviše dvije prosječne zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini.

Umjesto predloženog kažnjavanja poslodavca zbog odluke da zaposli trudnicu četiri mjeseca prije njenog porođaja (do tri mjeseca prije otvaranja porodiljskog bolovanja) tako što mu država uopšte neće refundirati naknadu zarade koju je dužan da isplaćuje trudnici prije, odnosno majci ili ocu poslije porođaja, SDP je predložio da se poslodavcu nadoknadi 30% zarade. Na isti način biće kažnjeni poslodavci koji zaposle trudnu ženu od 6 do 12 mjeseci prije njenog odlaska na trudničko bolovanje.

Amandmanima je povećan iznosa naknade za nezaposlene porodilje na 25 na preko 60 eura.  Visinu socijalne pomoći će se ubuduće usklađivati po modelu koji kombinuje procente rasta odnosno pada tih troškova i zarada.

Dječiji dodatak je amandmanskim djelovanjem više nije ograničen samo na troje djece u porodici, već će ga  dobijati sva djeca. Predlogom zakona se se radno sposobnim nezaposlenim roditeljima pravo na osnovnu socijalnu pomoć – materijalno obezbjeđenje – potpuno uskraćuje tri mjeseca godišnje.

Ovim zakonom se ne rješava problem beskućnika, niti im se obezbijeđuju minimalna skloništa.

Oko 7,7 hiljada građana i preko 50 nevladinih organizacija smatraju daPredlog zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti nije dobro rješenje i da ima manjkavosti.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Sunshine

    Hoce li mi neko reci, ukoliko se usvoji oaj zakon, hoce li poslodavac biti OBAVEZAN po zakonu da placa razliku od te dvije prosjecne zarade do visine licnog dohodka?

  2. Sunshine

    Ukoliko se usvoji oaj zakon, hoce li poslodavac biti obavezan po zakonu da uplacuje razliku do visine licnog dohodka ako ona prelazi prosjecne plate tj tih 960?

Leave a Reply