Juventas pozvao poslanice da zaštite prava žena

JuventasNevladina organizacija Juventas pozvala je poslanice svih političkih partija u Crnoj Gori da se izbore za prava žena koja će biti na vrlo ozbiljan način ugrožna ako bude usvojen Predlog  zakona o socijaloj i dječijoj zaštiti i zaustave njegovo usvajanje u parlamentu.

Oni su podržali zahtjev Udruženja Roditelji, kojem su se pridružili Akcija za ljudska prava, Centar za ženska prava, Anima – Kotor, SOS Nikšić i Evropski pokret u Crnoj Gori, da se odustane od rješenja iz Vladinog Predloga zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koje omogućava da se naknada za vrijeme porodiljskog, odnosno roditeljskog odsustva poslodavcu refundira samo do iznosa prosječne zarade u državi.

“Pomenuti Predlog zakona, ako se usvoji ima za posljedicu da žene u reproduktivnoj dobi postanu manje konkurente na tržištu rada od muškaraca, posebno u domenu boje plaćenih poslova, uslijed nemogućnosti poslodavca da u punom iznosu od države refundira troškove porodiljskog odsustva zaposlene”, upozorili sui z Juventasa.

Kakos u pojasnili, eventualnom primjenom ovog zakona, doći će do još izraženijih razlika u primanjima muškaraca i žena, i većih ograničenja za napredovanje u karijeri osobama ženskog pola, koje proizilaze iz ekonomske neisplativosti poslodavcu da na bolje plaćenim pozicijama zaposli ženu u reproduktivnoj dobi. Samim tim, tvrde u Juventasu, ugroženo je i pravo na roditeljstvo, a djeci pravo na adekvatnu brigu.

Juventas podsjeća da je ekonomska nezavisnost žena jedan od najvažnijih preduslova za jednakost polova, i zaštitu žena i djece od porodičnog nasilja.

Poslanice parlamenta pozovaju da stanu u odbranu ekonomskih prava žena u Crnoj Gori, da ne dozvole stavljanje budućih trudnica i porodilje u podređeni ekonomski položaj, a na osnovu trudnoće, odnosno rađanja djeteta.

Vjeruju da poslanice ne žele dozvoliti da se ospori dugotrajnim naporima postignuta djelimična jednakost polova, pa ih mole da glasaju za unaprjeđenje pravnog položaja žena, a protiv predloženih promjena zakona.

“Molimo poslanice da podrže ustavom zagarantovano pravo na roditeljstvo. Pozivamo poslanice da utiču na partijske kolege da se negativno odrede prema pomenutom Predlogu zakona. Pozivamo poslanice da pri izjašnjavanju o ovom pitanju, na prvom mjestu budu žene i majke, a tek potom članice partija”, navodi se u pismu Juventasa.

Ova nevladina organizacija je pozivala poslanice da budu glas žena u Crnoj Gori, glas koji će bez kompromisa zahtijevati zakonsku zaštitu majke i djeteta u svim sferama, pa i u sferi zapošljavanja.

Juventas poziva i nadležne organe, prije svega inspekcijske službe, da se pored ispitivanja mogućih zloupotreba kod poslodavaca oko zapošljavanja trudnica, fokusiraju i na ispitivanje svih slučajeva raskida ugovora mladim ženama nakon formiranja porodice, odnosno nakon rađanja, i očitih slučajeva diskriminacije mladih majki pri zapošljavanju.

Podsjećaju  i da se godišnje u Crnoj Gori rodi oko 7500 djece, a da je u udjelu porodilja, na žalost značajan procenat nezaposlenih žena.

“Za ukupnu ekonomsku situaciju u Crnoj Gori daleko je isplativije povećati kontrolu među poslodavcima trudnica i porodilja, čiji je broj ograničen, nego stvarati još nepovoljniju klimu za zapošljavanje žena”, tvrde u Juventasu.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply