U septembru Festival lutkarstva

Prvi međunarodni festival lutkarstva biće održan od 9. do 13. septembra u glavnom gradu.  Festival, koji će imati dva segmenta – takmičarski dio i prateći program – okupiće glumačke trupe iz Crne Gore, Srbije, Poljske, Bugarske i Čilea.

Takmičarski dio programa odvijaće se u KIC „Budo Tomović”, dok će prateći dio biti izvođen na glavnom gradskom trgu, piše Pobjeda. Predstave će biti igrane i u Herceg Novom, Cetinju, Bijelom Polju, Tivtu, Tuzima i Budvi. Ulaz za sve programe biće besplatan. Planirano je da gost na otvaranju festivala bude princ Nikola Petrović Njegoš.

Prema riječima direktora i osnivača festivala Davora Dragojevića, u takmičarskom dijelu planirano je učešće profesionalnih lutkarskih pozorišta. Pored Gradskog pozorišta iz Podgorice koje će se predstaviti komadom „Čarobni kamen”, na festivalu će učestovati Dječje pozorište iz Subotice sa predstavom „U tami”, Teatar Slon iz Sofije sa predstavom „Začarani vilenjak”, Teatar lutke i glumca iz Valbžiha (Poljska) sa predstavom „Palčica” i Pozorište lutaka Davida Zuazole iz Santijaga (Čile) sa predstavom „Prljavo krilo”. Predstave će biti igrane u Velikoj sali KIC „Budo Tomović” i u sali DODEST, u zavisnosti od tehničkih potreba izvođenja.

„Sve predstave će u Podgorici biti izvedene po dva puta zbog želje da ih što veći broj djece vidi. Predstave će ocjenjivati međunarodni tročlani žiri koji se bira iz redova svjetski afirmisanih pozorišnih umjetnika i teatrologa. Osim stručnog, postojaće i dječji žiri, koji će biti sastavljen od desetak podgoričkih osnovaca. Oni će dodijeliti nagradu za najbolju predstavu“, kazao je Dragojević.

Drugi segment festivala biće prateći programi koji će se održavati na glavnom gradskom trgu.

„U pratećem programu će učestvovati djeca iz Podgorice i drugih crnogorskih gradova polaznici dramskih i plesnih studija, baletskih škola, solisti i horovi“, istakao je Dragojević. On je dodao da će se ovi programi održavati svake večeri u terminu od 18 do 22 časa, osim prvog dana kada će program trajati od 20 do 22 časa.

Dragojević je uputio poziv svim umjetničkim studijima, ansamblima iz Crne Gore koje žele da učestvuju na ovom festivalu da se jave na broj telefona 067-210-141, kako bi brojnoj publici predstavili ono što znaju.

Na festivalu će biti dodijeljene nagrade za predstave u zvaničnoj selekciji: Gran pri za najbolju predstavu u cjelini, nagrada za najbolju režiju, nagrada za najbolju scenografiju, nagrada za najbolju originalnu muziku, nagrada za estetsko i tehnološko rješenje lutaka i tri nagrade za glumačko majstorstvo. Savjet festivala čine: Igor Bojović (umjetnički direktor Pozorišta lutaka „Pinokio”), Slobodan Marković (direktor Međunarodnog festivala pozorišta za djecu Subotica), Predrag Bjelošević (direktor Dječjeg i Festivala pozorišta za djecu Banja Luka), Goran Bulajić (reditelj), Nela Savković – Vukčević (urednica u TVCG), Zoran Šoškić (direktor KIC „Budo Tomović”), Ivana Mrvaljević (direktorica Gradskog pozorišta Podgorica), Aleksandar Milošević (direktor Dječjeg saveza) i Davor Dragojević (direktor Festivala).  Direktorica komunikacije festivala, i jedan od osnivača, je Ljiljana Burzan – Nikolić.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply