Novi inkubatori za dvije crnogorske bolnice

Kompanija Rosa uručila je danas po jedan novi inkubator Opštoj bolnici Nikšić i cetinjskoj bolnici „Danilo I“, za koje je novac prikupljen u kampanji „Podržimo život“. U kampanji koja je trajala od početka decembra do kraja marta od svake prodate flaše Rosa vode odvajan je novac za nabavku inkubatora za dvije crnogorske bolnice.

Kampanja se odvijala pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore i uz podršku portala Roditelji.me.

Brend menadžer Rosa vode Milija Magdelinić podsjetio je da je projekat „Podržimo život“ pokrenut sa željom da se bebama obezbijedi dovoljno inkubatora za njihovu njegu.

„Kampanja je ostavila snažan utisak na crnogorske građane, što potvrđuje i podatak da je Facebook stranica kampanje za veoma kratko vrijeme postala jedna od najposjećenijih u Crnoj Gori i trenutno ima preko 28.000 fanova. Ohrabruje i činjenica da smo na ovaj način podstakli roditelje da podijele svoja iskustva, savjete i životne priče, motivišu i hrabre jedni druge“, kazao je Magdelinić.

On se zahvalio svima koji su u velikom broju kupovinom Rosa vode podržali život i najmlađe stanovnike.

„Bez podrške građana ne bismo uspjeli. Zajedno smo doprinijeli stvaranju uslova za sigurniji početak života prijevremeno rođenih beba u Crnoj Gori“, zaključio je Magdelinić.

Pomoćnik ministra zdravlja Nebojša Todorović kazao je da su u tom vladinom resoru ponosni što je kompanija Rosa, u maniru velikih svjetskih kompanija, prepoznala potrebu podrške segmentu neonatologije u Crnoj Gori.

„Zadovoljstvo je veće jer su i građani prepoznali našu zajedničku akciju „Podržimo život“ i u velikoj mjeri se uključili i dali doprinos nabavci novih inkubatora. Navedeno potvrđuje da ima solidarnosti u našem društvu i da smo spremni da zajednički podržimo prave projekte“, rekao je na konferenciji za novinare povodom završetka projekta

On je saopštio da Ministarstvo radi na implementaciji evropskih parametara u smislu opremanja prostora, kadra i opreme u sektoru neonatologije, te da će crnogorske zdravstvene institucije koje imaju za cilj najplemenitiji čin – donošenje života na svijet, u najbržem mogućem roku biti u rangu sa najkvalitetnijim evropskim centrima.

Todorović ističe da su u zdravstvenom sistemu stalno potrebne inovacije i nove investicije, a angažman samo države često nije dovoljan.

„Raduju me partnerstva sa privatnim sektorom u ovom smislu, i vjerujem da će i druge kompanije, po ugledu na Rosu, prepoznati i pokrenuti slične projekte“, zaključio je Todorović.

Predstavnici Bolnice „Danilo I“ Cetinje i Opšte bolnice Nikšić zahvalili su na inicijativi Rosa vode da pruži podršku odjeljenjima za neonatologiju u okviru ovih zdravstvenih ustanova.

Oni su istakli da će novi inkubatori povećati kvalitet zdravstvene usluge u odjeljenjima neonatologije u ovim bolnicama.

U Crnoj Gori ima 13 porodilišta, u kojim je, na osnovu raspoloživih podataka Instituta za javno zdravlje za 2011. godinu, rođeno preko 7,6 hiljada beba. Od ukupnog broja porođaja 4 do 5 odsto su prijevremeni.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply