Mogući problem na početku dojenja

Dojenje, iako jedan od naljepših osjećaja kako za majku tako i za bebu, nerijetko u početku znaju da prate manji problemi zbog kojih žene od njega odustaju, možda i nesvjesne kakve prednosti uskraćuju i bebama i sebi. Postoji nekoliko najčešćih situacija koje mogu uzrokovati neugodnost koja se može prevazići, i na taj način izbjeći ono manje dobro i neuporedivo gore rješenje – flašica i adaptirano mlijeko.

Uvučene bradavice

Odmah na početku mora se napomenuti da uvučene bradavice većinom ne ometaju dojenje. Odojče treba da uzima u usta dojku, a ne bradavicu.

Ako se pri pritisku areole bradavice povuku, riječ je o uvučenim bradavicama. Problemi sa sisanjem počinju onda kada se uvučene bradavice ne mogu dovoljno izvući. U tom slučaju majka bi trebalo da:

  • ako nosi grudnjak, isječe malu rupu na njemu i kroz nju proturi bradavicu;
  • između podoja nosi štitinike za dojke;
  • neposredno prije podoja izvuče bradavicu pomoću pumpice za mlijeko.

Zapuštanje (napetost) dojki

U toku proizvodnje mlijeka, dodatna količina krvi i limfe pristiže u dojku. Ona može da bude vruća, puna, teška, i to je normalna pojava. Često dojenje odojčeta dovešće do pražnjenja dojke.

Proizvodnja velike količine mlijeka, koju odojče ne može isisati, ili neadekvatno sisanje odojčeta, može dovesti do zapušenja. Otok može blokirati isticanje mlijeka i tako povećati zastojni edem. Dojke tada postanu veoma bolne i vrele, i izgledaju zategnute i sjajne. Kada je zapušenje jako izraženo, prestaje proizvodnja mlijeka.

Kada dođe do zapušenja,  treba provjeriti da li odojče ima pravilan položaj pri sisanju i da li mu se omogućava da sisa na zahtjev. Majka treba da:

  • stavlja hladne obloge između podoja da bi smanjila otok i bol;
  • stavlja toplu oblogu na predio areole neposredno prije podoja, kako bi podstakla priticanje mlijeka;
  • nježno izmlazuje mlijeko iz svojih dojki prije dojenja, kako bi omekšala areole i pomogla odojčetu da pravilno uzme bradavicu;
  • odmah nakon završetka podoja stavi hladnu oblogu na dojke;
  • izmlazuje mlijeko između podoja, ako dodjenje ne dovede do smanjenja zapušenja.

Bolne bradavice

Dojenje ne treba da boli! Ako se odojče pravilno postavlja na dojku, i ako često sisa, većina majki neće imati bolne bradavice. Najčešći uzroci ove pojave su:

  • nepravilan položaj odojčeta pri sisanju;
  • odojče nije sisalo dovoljno često;
  • odojče nije uspostavilo pravilan način sisanja;
  • odojče ima mlječac ili soor, koji je prenijelo na majčine bradavice;
  • kratka vezica na jeziku odojčeta koja ograničava pokrete i sisanje.

Saniranje bolnih bradavica moguće je na nekoliko načina – mazanjem majčinim mlijekom nakon dojenja, kako bi se smirilo tkivo, stavljanje toplih obloga na dojku neposredno prije podoja, kako bi se stimulisalo ispuštanje mlijeka, kao i započinjanjem podopoja dojkom koja manje boli.

Majka ne treba ni da ograničava broj podoja, već da omogući odojčetu da sisa na zahtjev, a ako zaspe na dojci, treba da ga lagano sa nje skloni. Jedan od vrlo efikasnih načina saniranja bolnih bradavica je redovno izlaganje dojki vazduhu i suncu. Ako dojene ima mlječac ili soor, obavezno ga treba liječiti. Beba se može zaraziti gljivicom Candida albicans pri izlasku kroz porođajni kanal, a onda kasnije tu oralnu infekciju prenjeti na majčine dojke.

Ako je vezica odojčeta toliko kratka da se jezik ne može isturiti preko donje usne, i ako su majčine bradavice bile bolne dvije do tri sedmice, trebalo bi razmisliti o odvezivanju vezice.

Kada postoji problem bolnih bradavica, ne preporučuje se korištenje štitnika, jer mogu da smanje isticanje mlijeka i dovedu do kontaminacije. Ni prekidanje dojenja da bi se odmorila dojka nije rješenje, jer može doći do zapušenja i nedovoljne prizvodnje, kao i isticanja mlijeka. Majka nikako ne bi trebalo da ograničava učestalost i dužinu dojenja, kao ni da maže bradavice supstancama baziranim na ulju.

Mlječac ili soor

Na prisustvo ove infekcije kod majke ukazuje crvenilo ili nadraženost dojki kao što je peckanje, bosckanje bradavica nakon dojenja, zatim dugotrajna bolnost bradavica, uprkos pravilnom postavljanju na dojku i prisutna vaginalna gljivična infekcija. Infekcija se kod bebe može prepoznati po bijelim flekama po sluzokoži usne duplje ili gljivičnom osipu ispod pelena.

Važno je da se liječe i majka i odojče, kako bi se spirječilo prenošenje infekcije u krug.

Majka se liječi mazanjem bradavica Nistatin kremom poslije svakog podoja, sve dok se inspekcija ne smiri. Ove premaze nije potrebno spirati prije podoja, ali nije ni zgoreg to uraditi da ne bi mijenjalo ukus mlijeka. Poslije svakog podoja bradavice treba osušiti na vazduhu i izložiti suncu. Ukoliko majka nosi uloške za grudnjak, treba ih mijenjati svaki put kada se nakvase. Ruke treba prati prije i poslije povijanja djeteta. Ako je prisutna i vaginalna infekcija, neophodno je i njeno liječenje, koje treba da se odnosi i na partnera.

Odojčetu se daju Nistatin kapi 14 dana. Prije nanošenja lijeka majka treba dobro da opere ruke. Lijek se nanosi pomoću pamučnog štapića ili prsta, na uglove usana, obraze, desni i jezik.

Ako odojče ima gljivični osip po tijelu ispod pelena, treba nanijeti Nistatin kremu četiri puta dnevno sve dok se simpotomi ne izgube. Savjetuje se prekidanje prakse korištenja cucli, duda, laža i štitnika za dojke. Ako se koriste cucle moraju se otkuvavati po 20 minuta dnevno i mijenjati sedmično.

Izvor: Priručnik Životne poruke, autori dr Oliver Petrović, dr Dragoslav Popović (Beograd, UNICEF, 2000.god)

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply