Neželjeni efekti MMR vakcine

PITANJE od Izabele:

Moja beba je starosti 16 mjeseci i prije dvije nedjelje je primila MMR vakcinu. Iako njen pedijatar tvrdi da ta vakcina ne izaziva nikakve reakcije ona je poslije nedjelju dana od primanja iste dobila temperaturu 38.5 koja je trajala 3 dana. Bili smo kod doktora i on je konstatovao upalu grla i dao joj antibiotski sirup, međutim kako smo iz kontakta sa prijateljima saznali da su i njihova djeca imala slične simptome, a beba nije imala simptome upale grla, sirup joj nijesmo dali i temperatura je prošla sama od sebe.
Međutim,ono zbog čega Vas molim za savjet je to što se od trenutka dobijanja temperature beba ponaša čudno, manje je raspoložena nego inače, a po noći se budi kao da je u nekom velikom strahu i plače histerično do 5 sati ujutro. Tako se nikad do sada nije ponašala, a naš strah dodatno pojačava to što smo na Internetu našli mnogo sličnih priča i uglavnom se vezu za MMR vakcinu, a neke od njih su sa užasnim posljedicama. Molim Vas za odgovor da li mislite da vakcina ima veze sa tim i kako to ispitati do kraja.

ODGOVOR od dr Vjere Janković, PZU Doktorica Mica:

MMR vakcina je živa vakcina protiv morbila (male boginje), mumsa (zauške), rubele (rubeola).
Bilo je svakojakih sumnji da ova vakcina može biti okidač za razne, potencijalno opasne bolesti, o čemu ste Vi vjerovatno čitali na Internetu. Međutim, ništa od toga nije naučno dokazano i sve to je još uvijek u formi pretpostavke.
Ono što je jedino izvjesno je da ova vakcina ne daje neposredne neželjene efekte kao druge vakcine. To znači, da se neželjeni efekti ne javljaju u prvih 24-48 sati po dobijanju vakcine, već kasnije, poslije 7 do 10, a nekad i 15 dana od primanja MMR vakcine, kao što je bio slučaj i sa Vašim djetetom. Takva neželjena reakcija se zove Mala vakcinalna bolest i manifestuje se kao blaži oblik jedne od ove tri bolesti. To znači da dijete može imati povišenu temperaturu, neraspoloženo je, slabije jede i ima ospu koja je blaža nego kod morbila i rubeole ili su žlijezde blago otečene kao kod zauški. To sve prolazi za par dana, ne zahtijeva terapiju.
Noćni plač i strah može i ne mora biti vezan za vakcinu. Poslije bilo koje vakcine,  ako ju je dijete doživjelo kao traumu, noćni strah se može javiti. Mislim da je to prolaznog karaktera, ali ako potraje duže potrebno je odraditi laboratorijske nalaze i posavjetovati se sa pedijatrom i psihologom.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. roditeljibudva

    Poštovani,

    Opisali ste u potpunosti simptome koje je naše dijete pokazalo nakon primljene MMR vakcine.Upravo dok pišem proživljavamo četvrtu besanu noć zbog noćnih strahova.

    Kako vidim da je prošlo više od dvije godine od objavljivanja molim vas da mi sa ove distance kažete da li je bilo ikakvih posljedica na zdravlje vašeg djeteta.

    Ljubomir Filipović

Leave a Reply