Roditelji olako shvataju narkomaniju

Roditelji u Podgorici i Nikšiću i dalje značajno olako shvataju problem narkomanije zaključak je specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Vita iz Novog Sada nakon sprovedenog istraživanja koje je pokazalo da tek svaki drugi roditelj  doživljava narkomaniju kao bolest.

Svega 62 odsto roditelja smatra da je za rješavanje ovog problema potrebna stručna pomoć, a 65 odsto ispitanih je branilo djeci kontakt sa nekim ko zloupotrebljava drogu.

U istraživanju sprovedenom u oktobru i novembru u Podgorici i Nikšiću, su učestvovala 152 roditelja školske djece uzrasta od 12 do 19 godina.

Podgorički roditelji daleko bolje prepoznaju pribor za zloupotrebu marihuane (57 odsto ispitanih) i heroina (30 odsto) u odnosu na roditelje iz Nikšića (32 i 23 odsto). Nikšićani su znatno oprezniji prema problemu narkomanije jer bi čak 86 odsto ispitanih djetetu zabranilo kontakt sa osobom koja zloupotrebljava drogu, a u Podgorici samo 65 odsto.

U saopštenju bolnice Vita je ocijenjena kao dobra vijet da je velika većina roditelja i u Podgorici (79 odsto) i u Nikšiću (76 odsto) zainteresovana za problem narkomanije, kao i da imaju aktivnu komunikaciju sa tinejdžerima na ovu temu (Nikšić 84 odsto, Podgorica 82).

Istraživanje je pokazalo da postoji zainteresovanost roditelja za temu narkomanije, a samim tim i veća svijest o prisutnosti tog rizika u odrastanju djece. U bolnici Vita smatraju da su te činjenice preventivni potencijal koje bi društvo trebalo da podrži i dalje razvija.

Direktor bolnice Vita Milan Vlaisavljević kaže da su tipične predrasude o narkomaniji i dalje dominantne što govori o kvalitetu informisanosti, a za posljedicu najčešće ima pogrešan izbor u rješavanju problema ukoliko je do njega već došlo.

Najizraženija predrasuda u Nikšiću je da narkomanija i nije bolest, a u Podgorici da postoji podjela droga na “lake” i “teške”.

U Nikšiću nešto realnije procjenjuju rizik da narkomanija može svakom da se desi (71 odsto, Podgorica 67) i opasnost od kontakta sa nekim ko zloupotrebljava droge (86 odsto). Iako roditelji u značajnoj mjeri prepoznaju tri pokazatelja zloupotrebe droge (Podgorica 76, Nikšić 64 odsto), i dalje je nivo prepoznavanja pribora za zloupotrebu droge dosta nizak.

U saopštenju Vite su navedeni neki od znakova koji bi mogli ukazati na zloupotrebu droga, iu upozoriti na oprez.

Promjene u ponašanju
– sklonost laganju, varanju, krađi, u krajnjoj mjeri problemi s policijom;
– napuštanje starih prijatelja, izbjegavanje razgovora o novim;
– posjedovanje veće količine novca;
– sklonost bezrazložnim naletima smijeha;
– česta i bezrazložna ljutnja, nasilničko ponašanje, razdražljivost i tajanstvenost;
– ljutnja i izbjegavanje razgovora o drogama;
– smanjena motivacija, nedostatak energije i samodiscipline;
– nezainteresovanost za ranije aktivnosti i hobije.

Opadanje školskog uspeha
– sve slabije školske ocjene;
– česti neopravdani izostanci;
– lijenjost.

Znaci fizičkog propadanja
– teškoće u pamćenju i koncentraciji;
– slaba koordinacija pokreta;
– nepovezan, nejasan govor;
– nezdrav izgled;
– zapuštanje lične higijene;
– zakrvavljene oči, izrazito proširene ili izrazito sužene zenice;
– poremećaj ritma spavanja i ishrane;
– gubitak tjelesne težine;
– umor ili hiperaktivnost.

Očigledni znaci zloupotrebe droga
– posjedovanje pribora kao što su lule, rizle, ampule i male bočice, kapi za oči, špric, igle, nagorjele kašike ili čepovi boca, vata i sl.
– posjedovanje različitih vrsta tableta, bijeli do smeđi prah, suvo lišće, sjemenke, nepoznate biljke u baštama, perforirani komadići papira s crtežima, boce alkoholnih pića, lijepak ili plin za upaljače koji brzo nestaje.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply