Noćne more i alergija na mlijeko

PITANJE od Maje:
Moj sin ima godinu i devet mjeseci, aktivno je i zdravo dijete izuzev alergije na mlijeko. Imam dvije strepnje i dva pitanja za vas. Nadam se pomoći i utjesi. Naime sve češće (u zadnjih mjesec dana vec 4 puta danju, a noću redovno), moj sin ima noćne more i nemirno spava. Očigledno  ima strahove intenzivne. Još ne govori toliko da može da mi kaže, ali po budenju se otima, plače, vrišti, udara me, otvorenih očiju me odbija od sebe, uvija se i to traje 15-tak minuta. Kada ga razbudim i dalje je uznemiren i razdrazljiv. Posljednji put kada se tako probudio, poslije popodnevnog sna i pošto je prošla epizoda koju ja zovem noćnim strahom, primijetila sam kratak trzaj koji mu je prošao licem, kao da je sav uzdrhtao na tren od glave do pete, ili kao da ga je nakratko uhvatio grč svih mišića. Veoma sam uplašena, nadam se da je prolazno i da samo intenzivno prezivljava u snu ono što mu se dešava na javi. A sve što se dešava na javi je normalno. Možda je čuo par uobičajenih svađa između tate i mame. On je jedino za sada dijete, aktivno, uvijek u pokretu, nije izloženo nikakvim ekstremnim uticajima okoline. Koji su to fiziološki, a koji psihološki problemi s kojim može biti povezana ova pojava kod mog sina, i da li treba da ga pregleda dječiji psiholog?

Moje drugo pitanje je – do kada će biti alergičan na mlijeko i mliječne prozivode. Dojila sam ga godinu, a onda smo prešli na jedino mlijeko na koje nije imao alergiju, a to je aptamil Ha prik. Alergo test je pokazao ekstremnu alergiju na mlijeko. Kad god se desi da dotakne nešto mliječno, stavi u usta ili se umrlja (što se desilo par puta), pojave se crveni pečati nalik koprivnjači. Da li i kada da opet radimo alergo test i kada najčešće prođe opisana alergija kod djeteta?

ODGOVOR od psihološkinje Itane Kovačević:
Djeca uzrasta Vašeg sina u snovima intezivno proživljaju događaje i iskustva sa kojima se suočavaju tokom dana, tako da se dešava da mrmljaju u snu, pričaju, prevrću se, bude se, plaču… Kod neke djece javljaju se noćni strahovi (mada najčešće u kasnijem uzrastu), koji se manifestuju tako što djeca imaju širom otvorene oči (iako su još u snu), pogled im je paničan, vrište, ne prepoznaju roditelje, znoje se, ubrzano dišu, teško ih je utješiti, a ukoliko ih probudite mogu biti pojačano uznemireni i iritabilni. Noćni strah obično se javlja u prvoj fazi sna, na prelazu između plitkog i dobokog sna, traje nekoliko minuta i dijete nakon toga, ukoliko se ne probudi, nastavlja mirno da spava. U trenucima manifestacije straha dobro je, mirno davati instrukcije utjehe, blago tapšati, zagrliti dijete, iako to ne izgleda uvijek moguće (kao što ste i opisali). Ukoliko dijete odbija fizički kontakt ne treba ga forsirati, jer može biti i kontraproduktivan. Postoji razlika između noćnog straha i noćne more, a neke su da se noćna mora, za razliku od noćnog straha, javlja tokom dubokog sna, u drugom dijelu noći. Dijete se nakon noćne more budi i veoma je uplašeno, i teško mu je da zaspi nakon toga. Tada je, takođe, djetetu veoma važno pružiti podršku, sigurnost, zagrljaj (ukoliko dijete na njega pristaje) i utjehu. 

Ipak, bez obzira što Vam ponašanje Vašeg djeteta može izgledati kao opisani noćni strah, nužno je da se obratite vašem pedijatru, ispričajte mu/joj ponašanje koje pokazuje vaše dijete, kako bi on/ona procjenio/la da li su potrebna neka dalja ispitivanja da bi se isključili organski/fiziološki uzroci (pogotovo zbog pojave opisanih mišićnih grčeva).

Kada se isključe svi fiziološki uzroci (o kojima možete razgovarati sa vašim pedijatrom),  i utvrdi se da su u pitanju noćni strahovi, potrebno je da znate da svaka promjena u okruženju, koja za Vas može biti sasvim beznačajna, za dijete može da bude veoma uznemirujuća i dovesti do javljanja noćnih strahova – npr. promjena kreveta, polazak u vrtić, napetost u porodici, “uobičajene svađe između mame i tate”, svakodnevna iskustava savadavanja teškoća, algerija, ograničenja u ishrani, Vaš i očev odnos prema njemu, vaši zahtjevi itd. Iako, noćni strahovi obično sazrijevanjem i odrastanjem djeteta prolaze, roditelji treba da se osiguraju strpljenjem, pruže podršku i utjehu djetetu. Takođe, neki, razvojni psiholozi smatraju da ukoliko se kod djeteta javljaju noćni strahovi treba promjeniti ritam spavanja i navike uspavljivanja.

Potpuno je razumljivo da Vas ponašanje Vašeg djeteta čini zabrinutom, zato prvo pođite kod pedijatra. Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja slobodno pišite. 

ODGOVOR od PZU Doktorica Mica:
Zbog opisanih tegoba, koje opisujete kao noćni strahovi, obavezno se javite dječijem neurologu koji će ipak najbolje procijeniti da li su i simptomi psihološke ili organske prirode.

Alergija na kravlje mlijeko je prolaznog karaktera i traje obično do treće godine. Obzirom da Vaše dijete još pokazuje očite znakove alergije, testiranje na kravlje mlijeko obavite tek za pola godine u bolničkim uslovima.

Dr NINA MANDIĆ

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Moj sin je imao alergiju na proteine kravljeg mlijeka, i isto tako burno reagovao ako se samo malo umazao necim sto je mlijecno.Proslo mu je optrilike sa 2 god i 9 mjeseci. Tada smo,naravno uz odobrenje gastroenterologa ukljucili mlijecne proizvode i nije bilo nikakvih reakcija.Vec pola godine uzima mlijecnu hranu i nema nikakvih problema.

Leave a Reply