Američke palačinke

Recept pred vama je neki moj način pripreme, originalna smjesa se kupuje gotova (naravno u Americi :)) i samo  se pomijesa sa vodom, ali ja sam ih “provalila”  i podijeliću ga sa vama. Oprostićete mi što su mjere uglavnom “od oka”, ali ne možete puno pogriješiti, jer su stvarno super!

Za 4 osobe potrebno je :

2 jaja
šolja brašna
1/2 šolje vode
1/2 šolje mlijeka
vanilin šećer
malo soli
1/2 praška za pecivo
1 kašika ulja

Bjelanca umutiti u snijeg sa malo soli.

Posebno umutiti žumanca sa vanilinim šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo, vodu,  mlijeko i ulje. Kad su obje smjese gotove, kašikom ih spojiti (ne miksati) da smjesa bude vazdušasta (ni tečna, ni pregusta ).

Zagrijati teflonski tiganj, i sipati smjesu i malo kašikom razvuci po tiganju, otprilike da palačinka bude prečnika 10 cm. U moj tiganj mogu ići 3 odjednom.  Kad se pojave mjehurići odozgo, pirokom špatlom okrenite na drugu stranu, dovoljno je peći po minut sa obje strane i palačinke  su gotove.

Gotova palačinka se prekrije sjeckanim voćem (banana, kivi, jagode , itd), prekrije odozgo sa drugom palačinkom i sve se  prelije javorovim sirupom, ali pošto ja to nisam našla, ja sam ih prelila sirupom iz slatkog od dunja, i stavila sam i dunje iz slatkog.

Vi možete koristiti slatko po želji,  a i voćne sirupe kojih ima za kupiti (koriste se za prelive na sladoledima ,voćnim salatama itd).

Super  za promjenu, brzo za napraviti za iznenadne goste ili kad “padne sšćer” , a klincima meko, fino, ukusno, a nije baš ni nezdravo.

Prijatno!

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Pravim ih malo drugacije, ali je sustina ista. Javorov sirup sam konacno nasla u prodavnici zdrave hrane, tako da je ugodjaj kompletan. Sljedeci put pravim po tvom receptu 🙂 Ako ne mozes da nadjes sirup, mozes da napravis “zamjenu”, tako sto ces pomijesati med i sok od jabuke

  2. Ovo ide u palacinke koje pravim:
    800g brasna
    300g secera
    3 praska za pecivo
    4 kesice vanilin secera (il kasicica ekstrata vanile)
    2 jajeta
    2 zumanca
    1l mleka
    75g otopljenog putera
    malo soli
    1 rendana korica limuna (po zelji)
    Uzasno puno bude smjese, i palacinki beskonacno…. 🙂 Razlika je uglavom u kolicini i puteru

  3. blue alien

    Probajte varijantu: DODAJTE IZRENDANU JABUKU!
    Napr. na mamikin recept išlo bi pola kila sa malo (75g) šećera.
    Toliko su bajne da ih i ne treba filovati… 🙂

  4. mamika

    blue alien, u tijesto narendati jabuke ili preko posuti? pretpostavljam unutra cim kazes da ih ne treba filovati, javi pa da probamo 🙂

    • blue alien

      * 500 g narendanih jabuka
      * 2 jaja
      * 200 g brašna
      * 80 g šećera
      * 250 ml mlijeka
      * 1/2 praška za pecivo
      * cimet
      * džem

      Izmješamo žumanca sa šećerom, dodamo mlijeko i brašno, polako snijeg od bjelanaca, i na kraju jabuke. Sve promješamo, pečemo…

      … u ovom prvobitnom receptu pominju i džem – ko voli neka maže – ali mogu da prođu i bez. Tako su slasne i mekane, čovjek bi jednu stavio pod glavu i drugom se pokrio za mirišljavu dremku… 🙂

Leave a Reply