Mir i red za sreću

Ako želite manje stresa u porodici, nakon povratka kući – nakratko zaboravite na partnera i djecu. Posvetite pet-deset minuta sebi i opustite se. Ne osjećajte se krivim zbog toga jer ćete dobrim raspoloženjem zaraziti cijelu porodicu. To je jedan od zaključaka kalifornijskih naučnika, koji su četiri dana posmatrali svaki trenutak u životu 32 porodice kako bi saznali kako se ljudi nose sa svakodnevnim stresom.

Najopuštenija atmosfera vladala je u zajednicama u kojima su partneri kućne poslove doživljavali kao zajedničku obavezu i spontano ih dijelili, umjesto da broje ko je što napravio. Na primjer, dok je žena dovršavala večeru, muž je postavljao sto, a da ga nije morala podsjećati na to. Srećni parovi često su raspravljali o porodičnim ciljevima, a taj osjećaj zajedništva “prelio” se i na kućne poslove. Njihov stav bio je “radim to za našu porodicu”, a ne “radim to za tebe.” Takvi parovi imali su i više vremena za pokoji poljubac ili šalu.

Tretiranje partnera s poštovanjem nije samo dobro za brak, nego utiče i na cijelu porodičnu zajednicu. Supružnike koji su bili strpljivi i puni podrške i poštovanja, a ne sarkastični, nestrpljivi ili kritični, djeca su više poštovala, a sve u kući je bolje funkcionisalo. Mali svakodnevni zadaci poput pripremanja večere ili pisanja domaćih zadataka bili su ugodniji i manje stresni.

Ugodnija atmosfera vlada i u domovima u kojim roditelji postavljaju pravila, nego u onima gdje su djeca odlučivala. Djeca koja su dobila tačno definisane zadatke manje su se svađala i prkosila od one koja su mogla da biraju šta će da rade. Iako se u tim porodicama nije postavljalo pitanje o tome da li su roditelji “glavni”, psiholozi su zapazili da u takvim okruženjima ima mnogo humora, nježnosti i bliskosti.

Izvor: Vijesti, www.vijesti.me

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply