Deset najčešćih zabluda o dojenju

Rani početak dojenja nema nikakvog uticaja na zdravlje djeteta

Višestruko se smanjuje rizik smrti novorođenčadi i produžava se trajanje dojenja, ali i smanjuje učestalost bolesti, zahvaljujući ranom početku dojenja.

Nakon porođaja, u prvih nekoliko dana, dijete nema potebe ni pokušavati dojiti jer u dojkama još nema dovoljno mlijeka

Beba, kada se rodi, prvenstveno na majkinim grudima uspostavlja komunikaciju sa njom, smiruje se, posebno nakon rođenja, i naravno, hrani se. Veličina bebinog želuca je približno kao kliker pa u njega ni ne stane puno mlijeka.

Kada dijete spava prvih nekoliko dana, ne treba ga stavljati na grudi dok se ne probudi

Beba ima potrebu da bude na dojci osam do 12 puta dnevno  i ako spava to ne znači da ga ne treba dojiti. Majka treba da se prethodno informiše i nauči da prepoznaje potrebe djeteta da sisa, a neki od znakova su meškoljenje, plač i plitak san.

Dojenje treba preskakati, ako nema dovoljno mlijeka, da bi se prikupilo u dojci, a do tada dijete dohranjivati

Što majka češće stavlja dijete na grudi više će imati mlijeka, jer tako podstiče njegovo stvaranjw. Dohrana je potrebna samo onda kada dijete izgubi preko sedam do 10 odsto porođajne težine.

Adaprirano mlijeko je odlično za umirivanje novorođenčeta

Najbolji način sumirivanja bebe je stavljanje na dojku, kako bi jelo ali i ostvarilo kontakt sa majkom. Kada se dijete odvoji od majke ono se neće umiriti, i baš u tim trenucima ona mu je najviše potrebna.

Adaptirano mlijeko je isto sigurno kao i majčino

Alergije na na kravlje mlijeko i druge alergijske reakcije učestalije su kod djece koja se prehranjuju adaptiranim mlijekom. U neotvorenim pakovanjima adaptiranog mlijeka u prahu, mogu se pronaći određene vrste bakterija koje mogu izazvati teške zdravstvene probleme novorođenčadi.

Kada dijete bljucka plodovu vodu, ne treba ga dojiti dok to ne prestane

Neposredno nakon bljuckanja se dijete ne stavlja na dojku, ali se to može uraditi nakon nekoliko minuta. Dijetetu se nudi dojka svaki put kada to zahtijeva. Dijete uči da bude na dojci, a držanje bradavice ili sisanje ga i smiruje.

Vještačke bradavice lijek su za bolne i ispucale bradavice

Rizik od pojave bolnih i ispucalih bradavica raste kada se koriste vještačke bradavice, a problemi sa dojenjem su učestaliji. Korištenje vještačkih bradavica se preporučuje samo kada su majkine vrlo uvučene.

Zajednički boravak majke i bebe u istoj prostoriji u porodilištu nepotrebno je mučenje za oboje

Zajednički boravak 24 sata na dan, kako je i dokazano, povoljno utiče na uspostavljanje i trajanje dojenja. U prvih nekoliko dana beba spava uglavnom oko 20 sati, a budi se samo da bi se hranila. Majka treba da se odmara kada i njena beba to radi. Bebe koje doje manje plaču, i kvalitet njihovog sna je bolji.

Majke koje su se porodile carskim rezom ne mogu dojiti odmah bebu niti je držati na prsima (prvi kontakt)

Dva sata nakon buđenja iz opšte anestezije majke koje su se porodile carskim rezom mogu dojiti i držati na prsima svoje dijete, ako to dozvoljava njihovo i djetetovo zdravstveno stanje. Na taj način se uspostavlja neposredna veza između majke i djeteta. Trudnice koje su se porodile carskim rezom trebaju više podrške od onih koje su rodile prirodnim putem.

Izvor: UNICEF                                                                                                                         

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply