Edukativne igre na dohvat ruke

PIŠE: Mama ANA

Sve što vam je potrebno za ove igre je korpa sa igračkama vaših mališana. Proberite po njoj i pronađite što više različitih sitnih igračaka.

Šta nedostaje?
Pozovite vaše mališane na igru. Nekoliko različitih sitnih igračaka poređajte u niz, na podu ispred njih i recite im da pokušaju da zapamte šta se sve nalazi u nizu. Sa mlađom djecom počnite sa 3-4 različite igračkice, sa nešto starijom 4-5, pa povećavajte broj predmeta ako vam se učini da je igra za njih prelaka.

Zamolite ih da zatvore oči, zatim uzmite jednu igračku. Neka otvore oči i probaju da se sjete koja to igračka nedostaje.

Mijenjajte se. Neka oni sakriju igračku, a vi pogađajte šta nedostaje.

Igra je odlična za razvijanje kratkoročne memorije.

Šta je višak?
Sakupite što više sitnih igračaka u jednu kesu ili kutiju. Zatim izdvojte po 4-5 igračkica, od kojih sve imaju neku istu osobinu, osim jedne igračke koja se razlikuje od ostalih (npr. sve crvene i jedna plava). Stavite ih u niz ispred svog mališana. Pitajte ga šta je višak, ili čemu ovdje nije mesto. Ako odmah ne shvati, pomozite mu pitanjem, npr. pitajte ga za jedan po jedan predmet koje je boje.

Probajte razne varijante: nekoliko crvenih i jedan plavi autić; nekoliko figurica životinja i jednu čovjeka; nekoliko u obliku kruga, jedna u obliku kvadrata; nekoliko tvrdih i jedna meka; nekoliko autića, jedna životinja; nekoliko drvenih i jedna plastična;….

Ova igra je odlična za razvoj svrstavanja stvari u kategorije (induktivnog razmišljanja).

Kao u ogledalu
Za ovu igru je najbolje upotrijebiti kocke različitih oblika (kocka, valjak, piramida…), i bitno je da od svake imate po dvije istog oblika i boje.

Podijelite kocke tako da i vi i vaš mališan imate iste setove kocki. Neka vaš mališan sjedne nasuprot vas. Počnite tako što ćete staviti jednu kocku ispred sebe. Zamolite vašeg mališana da nađe takvu istu kocku i stavi je ispred sebe. Zatim, sljedeću stavite, npr. ispred prve kocke. Vaš mališan treba da uradi to isto. Pričajte gde stavljate kocke (ispred, iza, na, pored, lijevo, desno od…). Na kraju treba da dobijete dvije iste figure, kao u ogledalu.

Ova igra je odlična za unaprjeđivanje shvatanja prostorne orijentacije.

http://mamenakafepauzi.blogspot.com

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Danchy

    Juče smo se igrali “Šta nedostaje” i “Šta je višak” iliti koji predmet je uljez. Pošto smo mi već “veliki” (još malo punimo 5 godina) malo smo povećali broj igračaka . Radili smo i sa kockama. Uzeli smo 6 velikih kocki različitih boja pa sam, dok je žmurio, sakrivala prvo jednu, a onda i po dvije. Odlično smo se zabaljvali!
    HVALA na sjajnim predlozima!

Leave a Reply